Nyögvenyelős adócsökkentés

Nem érdemes az élelmiszerek áfájának általános és gyors csökkentésére számítani – derült ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának egy képviselői kérdésre adott válaszából, ugyanakkor a kormányzat foglalkozik a kérdéssel: elképzelhető a kedvezményesen adózó termékkör bővítése, vagy a kedvezményes kulcs további mérséklése is. A húságazat szereplői közel egy éve szeretnék elérni, hogy az élelmiszerek áfáját mérsékelje a kormány – a jelenlegi 27 százalékos kulcs mellett csak a tejre és a pékárukra vonatkozik valamivel kedvezőbb, de még mindig magas, 18 százalékos adókulcs. Az iparági érvek szerint az Európában legmagasabb mértékű magyar élelmiszeradókulcsot kihasználva a feketézők 100 milliárdos nagyságrendű hasznuk mellett jelentősen megrövidítik a költségvetést, vagyis az adó mérséklése nem járna a bevételek jelentős csökkenésével, hiszen a fehéredésből jelentősebb összegre tehetne szert a büdzsé.

A tavaly nyáron felvetett javaslathoz a kormány hatásvizsgálatokat kért, amelyek nemrég elkészültek. Ebben 12 százalékos általános élelmiszeráfa-bevezetéssel számol a vidékfejlesztési tárca háttérintézménye, mintegy 100 milliárdos bevételkiesést jósolva az intézkedés bevezetésének esetére, beleszámolva a pozitív hatásokat is. Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a közelmúltban bejelentette, hogy a kormány március közepén foglalkozik az áfacsökkentés lehetőségével.

A Baromfi Terméktanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács most közös közleményében sürgetett gyors kormányzati intézkedést. A terméktanácsok sürgetését mintegy megerősítve, Gőgös Zoltán szocialista képviselő hétfőn a parlamentben azonnali kérdésként Orbán Viktor miniszterelnöktől tudakolta a kormányzat elképzeléseit.

A nemzetgazdasági államtitkár válaszában azonban azt közölte: a Fidesz továbbra is a munkát és a jövedelmeket sújtó adók csökkentésére törekszik, mert igazságosabb elvonásnak tartja a fogyasztás terhelését. Azt is hozzátette viszont: folytatják a tárgyalásokat. Szavaiból kitetszett, hogy a megoldást nem az általános élelmiszeráfa-csökkentésben, hanem az alapvető élelmiszerek termékszintű adókulcsának mérséklésében látnák. Ez azt is jelentheti, hogy néhány más élelmiszerrel (például a felvágottak, húsfélék) kibővülhet a kedvezményes, 18 százalékos kulccsal adózók köre, de azt is, hogy a most kedvezményes, 18 százalékos, a pékárukra és a tejre vonatkozó áfát lehet tovább csökkenteni.

Az államtitkár utalt arra is, ha csökkentik az elvonást, akkor nem szeretnék megismételni a 2006-os hibát. Ekkor ugyanis az áfacsökkentés nem jelent meg az árakban, annak az összegnek, amit az állam elengedett, egy jelentős része a kereskedőknél maradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.