Búcsúajándék Matolcsytól

Jegybankelnök-jelölésének napján, nemzetgazdasági miniszterként eltöltött utolsó munkanapján új törvényjavaslatot nyújtot be „az adóés egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés” egyes szabályairól Matolcsy György.

Az eredetit január közepén adták be, nem keltett túl nagy feltűnést: azzal foglalkozik, hogyan kell közreműködni a nemzetközi pénzmozgások ellenőrzésében. Az új verzió ebben nem is tér el a régitől – csak kiegészítették egy húsz paragrafusból álló adóügyi salátatörvénnyel.

Azt nem tudni, hogy az új változatért ki viseli majd a felelősséget, hiszen nem csupán Matolcsy György, de az adóügyekkel foglalkozó Balog Ádám is a Magyar Nemzeti Bankba megy. Pedig változás van bőven – többek között olyan is, amely nem biztosan tetszik majd a kormánypárti politikusoknak.

A Fidesz például pár hónapja még a nyerőgépek üzemeltetői ellen kelt ki, ám most a kormány a nagy kaszinók üzemeltetőit támogatná – nem kis mértékben. A 30 százalékos játékadót ugyanis tízmilliárdos forgalom felett tíz százalékra csökkentenék egy új sáv bevezetésével, az indoklás szerint azért, hogy ezzel a nagy forgalmú kaszinók munkahelyteremtő beruházásait támogassák.

Egy ilyen beruházásról tudni, a Bezenye és Hegyeshalom között építeni tervezett, hányatott sorsú Eurovegasról, amely a tulajdonosok legutóbbi híradásai szerint a megvalósítás szakaszába ér. De nem ez az egyetlen módosítás, amely kifejezetten egy érdekcsoportot szolgál. Valószínűleg a Mol örülhet például majd annak a változtatásnak, amely szerint a bányajáradék összegét le lehet vonni az energiaszolgáltatók különadójából legfeljebb másfél milliárd forint értékben. Ez a legnagyobb hazai energiacég befizetéseit biztosan mérsékli majd – a költségvetés bevételi oldalán viszont nem jelent pozitív szaldót.

Közösségi érdeket szolgálónak tűnik a lakástakarék-pénztárakban tárolt összegek öröklésére, illetve ajándékozására bevezetni tervezett illetékmentesség is – ez azonban csak az ilyen pénztárakat üzemeltető társaságoknak, vagyis az OTP-nek, az Erstének és a Fundamentának jelent üz leti előnyt. Érdekes módosítások érintik a tranzakciós illetéket – így például a sárgacsekk-adót most már kivetik a fehér csekkekre is. Az indoklásból ugyanis az tűnik ki, hogy az eddigi szabályok szerint a Magyar Posta új, saját körben tartott befizetési megoldására nem vonatkozott az adó (így érthető viszont, hogy miért tudta ezt a szolgáltatást jóval olcsóbban kínálni).

A törvényjavaslatban ezenkívül van jó néhány pontosítás is. Így például észrevették, hogy az egyetemi ösztöndíj, illetve a hallgatóknak adott képzési támogatás (vagyis az „ingyenes” állami oktatás”) adóköteles jövedelem lett volna 2012-ben, és ezt korrigálják. Ezenkívül: bezárják a látványcsapatsportok támogatásánál hagyott kiskaput, a cégautóadóból a lízingeseknek is lehetővé teszik a gépjárműadó leírását. Engedélyezik, hogy a kocsmákban akár egy fajtából öt bontott palack bor is legyen az eddigi egy helyett. Csökkentik az üzletbezárások időtartamát (az első alkalomkor nem 30, hanem csak 12 napi lesz a szankció), és ez ügyben a hatóságnak mérlegelési jogköre is lesz. Eltörlik a főállású anyák minimális járulékfizetési kötelezettségét. Lehetővé teszik, hogy a kiva hatálya alá az év bármelyik részében bejelentkezzen a vállalkozó, és kedvezőbbé tesznek számos kisvállalati adóra vonatkozó szabályt is.

A jegybankelnök-jelölti meghallgatás mellett maradt még idő pénteken egy törvényjavaslatra is
A jegybankelnök-jelölti meghallgatás mellett maradt még idő pénteken egy törvényjavaslatra is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.