A jegybankokra figyelnek a befektetők

Miközben itthon Matolcsy György beül a jegybankelnöki székbe, eddigi kollégái Brüsszelben egyeztetnek. Hétfőn az eurózóna pénzügyminiszterei elsősorban a Ciprusnak nyújtandó hitelről tárgyalnak, de napirenden lesz az olasz belpolitikai bizonytalanság piaci hatása, és egyeztetnek arról is, hogy az Európai Központi Bank (EKB) milyen feltételekkel nyújthat majd segítséget egy pénzintézetnek.

Kedden a tanács kiegészül a többi uniós állam pénzügyminiszterével, a fő téma pedig az euró pai bankároknak kifizetett bónuszok lesznek. Az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Írország szerdán egyezett meg abban, hogy az európai bankoknál dolgozók extra juttatásait az alapfizetés kétszeresében maximalizálják. A leginkább érintett briteknél az egyezség kiverte a biztosítékot, ezért valószínűleg heves vita lesz róla.

A kormányátalakítást nem számítva, magyar szempontból inkább a hét második fele lesz érdekes: egymást érik a régió és a nemzetközi piacok számára egyaránt fontos események. Bemelegítésnek szerdán ülésezik a lengyel jegybank, amely eddig zsinórban négyszer csökkentett kamatot. Immár csak a piaci elemzők egy kisebb része voksol arra, hogy tovább csökken a most 3,75 százalékos lengyel alapkamat.

Ezt azzal indokolják, hogy a negyedik negyedéves lengyel GDP-adat a vártnál kisebb lassulást mutatott, és a legutóbbi, februári kamatdöntésről szóló közleményből már kimaradt a további monetáris lazításra vonatkozó utalás. Csütörtökön a brit és a japán jegybank, valamint az Európai Központi Bank tart kamatdöntő ülést, a Reuters által megkérdezett elemzők zöme azonban arra számít, hogy egyik intézményben sem nyúlnak az irányadó rátához.

Tokióban a jegybank élére frissen kinevezett új elnök, Kuroda Haruhiko egyelőre nem bocsátkozik számottevő piaci manőverekbe, és elemzői vélekedések zöme, köztük a CIB előrejelzése szerint is az EKB sem nyúl majd az alapkamathoz vagy egyéb eszközökhöz, dacára, hogy a vártnál harmatosabbra sikeredett az eurozónában a negyedik negyedévi GDP-adat. Az EKB arra számít, hogy az év második felétől monetáris lazítás nélkül is élénkülhet a régió gazdasága. Nem így a britek, ahol a monetáris tanács egyelőre nem vág ugyan az alapkamaton, ám megfigyelők szerint csak azért nem, hogy lélekben felkészítse a piacokat az erősödő infláció ellenére is várható monetáris lazításra.

Mégis a brit jegybank ülése ígérkezik a legérdekesebbnek, miután az elemzők egy része elképzelhetőnek tartja, hogy a tanács már most 375 milliárd fontról 400 milliárdra emeli a kötvényvásárlási program keretösszegét. Nálunk csütörtökön teszi közzé a KSH a januári ipari termelői adatot. Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint van rá esély, hogy decemberhez képest akár öt százalékkal emelkedjen a mutató, amit azzal indokol, hogy az év elején a külföldi kereslet erősödésével belehúztak az itteni autógyárak: a Suzuki időközben visszaállt a két műszakos termelésre, és a Daimler is megkezdte az új CLS-széria gyártását. (Ugyanakkor tavaly januárhoz képest így is fél százalékkal csökkenhetett az ipari termelés.)

Pénteken jön a finálé: az Egyesült Államokban közzéteszik az ipari és szolgáltatóipari foglalkoztatási adatokat, míg magyar szempontból fontosabb, hogy kiderül, pontosan mitől lett a vártnál is siralmasabb a tavalyi utolsó negyedéves GDP-adat. A KSH ugyanis ekkor teszi közzé a 2,7 százalékos visszaesést mutató GDP részletes bontását. Árokszállási Zoltán szerint a negyedik negyedévben gyakorlatilag nem volt olyan ágazat, amely érdemi pluszteljesítményt tudott volna felmutatni, így az iparban a külföldi kereslet csökkenése, míg a mezőgazdaságban a nyári aszálykárok elhúzódó hatása érvényesült. Az elemző szerint legfeljebb a szolgáltató ágazatban lehetett egy-két olyan részterület, ahol pozitív volt a decemberi mérleg, ám ez kevés volt ahhoz, hogy pozitív tartományba húzza az év végi GDP-adatot.

Abban azonban megegyeznek az elemzők, hogy a gyászos év végi eredmény mögött csak átmeneti hatások voltak, továbbá azóta Európa-szerte erősödött az üzleti bizalom, és van rá esély, hogy 2013 első negyedévében kedvezőbb képet mutat a magyar gazdaság. A hét legfontosabb nemzetközi vonatkozású eseménye az amerikai foglalkoztatási adat, amely most duplán érdekes lehet. A jegybank szerepét betöltő Fed ugyanis korábban a 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta eléréshez kötötte a mennyiségi lazítás felfüggesztését. Az elemzők zöme ugyan 7,9 százalékra teszi az álllástalanok arányát az ipari és szolgáltató szektorban, de Dunai Gábor, az OTP elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fed kommunikációjának a változásai azt mutatják, még a 6,5 százalékos küszöb elérése előtt lezárulhat a program.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.