Kell még másfél milliárd euró

Március elején nyújtja be az amerikai pénzügyi felügyelethez a devizakibocsátási regisztrációs kérelmet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Ez ugyanakkor a piacra lépés idejére és egy lehetséges kibocsátás mennyiségére még semmiféle kötelezettséget és iránymutatást nem jelent – hangsúlyozta Búzás László, az ÁKK üzleti vezérigazgató helyettese egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen.

A regisztrációs kérelemmel kapcsolatban megjegyezte: ezek jellemzően két évre és mintegy ötmilliárd dollárra szólnak, vagyis ha az engedélyt megkapja az ÁKK, onnantól az amerikai piacon két éven keresztül, az említett összeghatárig hirdethet meg kötvényaukciót.

Bár a kérelem az amerikai piacra szól, azt nem határozza meg, hogy milyen devizakötvényt adhat el Magyarország, vagyis nem kell feltétlen dollárkötvényt kibocsátani, jegyeztethetünk akár euróban is. Az új kérelemre azért van szükség, mert az ÁKK mostani kerete a február közepi dollárkötvény-kibocsátás után csaknem teljesen kimerült. Mivel akár hetekig, sőt hónapokig is eltarthat, mire az amerikai pénzügyi felügyelet elbírálja a magyar kérelmet, így a közeljövőben valószínűleg a központnak nem lesz újabb devizakötvény-kibocsátása.

A februári dollárkötvény-aukcióval 3,25 milliárd dollárt tudott bevonni az ÁKK, a decemberben bemutatott 2013-as finanszírozási tervben viszont 4-4,5 milliárd euró finanszírozási igény szerepel. A kibocsátás idején érvényes euróárfolyammal számolva tehát eddig mintegy 2,5 milliárd eurót sikerült összeszedni, vagyis még másfél milliárd eurót (a különbözetet egyéb forrásból szedi össze az ÁKK) kell idén bevonnia a piacról a központnak – ezt a számításunkat Búzás László is megerősítette. Vélhetően ennek az előkészítését szolgálja tehát a központ devizakibocsátási regisztrációs kérelme.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató-helyettes elmondta: a tavaly év végén bevezetett Prémium Euró Magyar Államkötvényből eddig 1,4 milliárd eurót adtak el. Számításaink szerint ebből 300 millió tavaly talált gazdára, míg idén a forgalom már 1,1 milliárd eurónál tart. Az említett idei finanszírozási igény azonban ezen felül van, vagyis a másfél milliárd eurót így is a piacról kell bevonni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.