Uniós pénzből költ az állam

Az uniós támogatások elosztásáért vetekszenek egymással leginkább a hazai cégek, a tavaly kiírt közbeszerzések összértékének 54 százaléka, vagyis 721 milliárd forint volt a részben vagy egészen brüsszeli forrásból megvalósuló fejlesztés. Ez 76 milliárd forinttal több, mint a 2011-es összeg.

Az azonban egyelőre csak feltételezés, hogy az uniós források lehívásának esetleges felgyorsulása áll ennek a hátterében. Erre vonatkozó adattal ugyanis nem szolgált a 2012-es év mérlegét tegnapi tájékoztatóján megvonó Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Az viszont nyilvánvaló, hogy az uniós pénzek nélkül még rosszabb helyzetben lenne a magyar gazdaság.

A leltár így sem túl rózsás, hiszen a tavaly eredményesen zárult közbeszerzések számában 22,6 százalékos, értékben pedig 8,5 százalékos visszaesésről számolt be Gajdos Róbert. Összesen 8451 eljárást bonyolítottak le, értékben ez 1333,5 milliárd forintot jelent. A hazai össztermék arányában mérve 4,9 százalékos volt a tavalyi mérleg, szemben az előző év 5,2 százalékos teljesítményével.

A szolgáltatások megrendelésének száma – 40 százalékos részesedésével –megelőzte az építőipart, ám értékben ez a nyerő: 733 milliárd forintos összmegrendelése 57milliárdos növekedés 2011-hez képest, 55 százalékos a részarányával az élen áll. Darabra az összes kiírt pályázat 79 százalékát nyerték kis- és közepes cégek, ám a zsíros falatokon a nagyok osztoztak, az összérték kétharmadát zsebelték be, 873 milliárd forintnyi megbízással.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.