Hírvilág

Új Vodafone-mottacsomag hallássérültek részére

A Siketek és nagyothallók országos Szövetsége (SInoSZ) és a Vodafone Magyarország együttműködésében a SInoSZ hallássérült tagjai 2007 óta használhatnak speciális tarifájú flottacsomagot. A január végén megújított megállapodás értelmében nő a szövetség vállalati előfizetéseinek száma, a flotta várhatóan további 700-800 előfizetővel bővülhet. Az új, jóval kedvezőbb flottacsomaghoz havi 2 GB internethasználat – ahhoz az ország több mint 90%-án 3G-s csúcssebességű mobilinternet-elérés –, valamint nagyon kedvezményes SMS- és percdíjak kapcsolódnak. A SInoSZ a megújított flottacsomag kapcsán üdvözölte a Vodafone elhivatottságát, s annak érdekében nyújtott támogatását, hogy csökkenjenek a siketek és nagyothallók kommunikációs hátrányai, és könnyebben jussanak információhoz.

Telekom-adományvonal a beteg gyermekekért

Még február végéig él, és a 13688-as számon érhető el a hello holnap! adományvonal – az ide beérkező hívások díja a hívók adományaként teljes egészében a beteg gyermekek legtitkosabb vágyait megvalósító Csodalámpa Alapítvány munkáját támogatja. A hívószám a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából is hívható, a hívás és az SMS-küldés díja egyaránt 100 forint. A Csodalámpa Alapítvány évente 240-260, 3–18 év közötti, súlyos betegségben szenvedő gyermek kívánságát teljesíti. Akciói nem a betegségről, a korlátokról, a fájdalomról vagy a tehetetlenségről szólnak, sokkal inkább a reményről, az akaraterőről, az életről és a lehetőségekről – ami jelentős mértékben növeli a gyógyulás esélyét.

A mese gyógyító ereje

A K& h Gyógyvarázs elnevezésű programjában – amely a beteg gyermekek felépülését, testi-lelki gyógyulását segíti – a bankcsoport dolgozói decemberben és januárban önkéntes meseolvasással járultak hozzá beteg gyermekek gyógyulásához. nekik köszönhetően mintegy száz kis beteg feledkezhetett meg egy időre a betegségéről országszerte nyolc kórházban. Ezek a következők voltak: Szent László Kórház (gyermekinfektológiai osztály), Heim Pál Kórház (belgyógyászat), SoTE I. sz. Gyermekklinika, Gyermekgyógyászati Intézet, Debrecen, Szent Pantaleon Kórház (fül-orr-gége osztály), Dunaújváros, Markhot Ferenc Kórház (csecsemőgyermek- és ifjúsági osztály), Eger, BAZ megyei kórház Gyermekegészségügyi Központ, Miskolc, PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika (sebészet), Pécs.

Alapításának 900. évfordulóját ünnepelte a Máltai Lovagrend

A február eleji évfordulót többnapos ünnepségsorozat köszöntötte, amelynek részeként XVI. Benedek pápa a Vatikánban fogadta az egyházi szervezet több mint négyezer tagját. A rend mottójára (A hit tanúsítása és a szegények segítése) emlékeztetve az egyházfő arra kérte a máltai lovagokat, hogy továbbra is tanúsítsák a hit erejét, és tartsák életben a reményt. Az ispotályos rendként alakult, a mai napig orvosi és szociális segélynyújtással foglalkozó szervezetnek világszerte 13500 tagja és 80 ezer önkéntese van, munkájában 25 ezer orvos és más egészségügyi dolgozó vesz részt. A Máltai lovagrend 104 országban tart fenn kórházakat, mentőszolgálatot, szociális segélyszolgálatot, szegényeket és szenvedőket segítő hálózatot, Magyarországon 1990 óta folytat ilyen tevékenységet.

BeeSmarter – 24 órás csapatverseny a Telekom támogatásával

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kara (PPKE-ITK), a Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesületével (MAVE) és a Magyar Telekommal karöltve mobilprogramozói versenyt hirdetett BeeSmarter néven. A résztvevők a két legelterjedtebb mobiltechnológia (Android, iOS) terén mutathatják meg tudásukat, s jó algoritmizálási képességeiken túl szükség lehet mérnöki, távközlési, képfeldolgozási és egyéb természettudományos ismereteikre is. A legjobb 10-10 egyetemista és középiskolás csapat a 24 órás, 2013. március 2–3-i döntőben izgalmas, aktuális feladatokkal találkozhat. A verseny megrendezését a Magyar Telekom főtámogatóként eszközökkel és nyereményekkel segíti, ahhoz az Origo portál nyújt szakmai segítséget. További infó: www.beesmarter.org.

Piacképes ismereteket fejleszt az IT Services Hungary

Tavaly közel 150 tanuló vett részt olyan képzésben, amelyhez az IT Services Hungary K . (ITSH) nyújtott szakmai vagy pénzügyi támogatást. Az utóbbi iskolánként 2-5 millió forintot tett ki több városban is – Budapesten, Debrecenben, Pécsett, illetve Nyíregyházán és Miskolcon.

2012-ben számos helyi önkéntes kezdeményezés is megvalósult: az ITSH dolgozói játszóteret építettek Debrecenben, megújították a pécsi főtér padjait, és renoválták a budapesti Erzsébet kilátó játszóterét. A szervezet csatlakozott a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciójához, adományai egy országos és három vidéki karitatív szervezethez jutottak el. 2013-tól az ITSH alapítványa olyan karitatív programokat is támogat, amelyekre dolgozói tesznek javaslatot.

A Telenor a fenntartható vállalatok nemzetközi élvonalában

Több más norvég céggel együtt a Telenor Magyarország anyavállalata is előkelő helyen szerepel azon a nemzetközi fenntarthatósági rangsoron (The Global 100, A világ 100 legfenntarthatóbb vállalata), amelyet a davosi Világgazdasági Fórumon tettek közzé. A Telenor-csoport, a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, a 48. helyen végzett, ezzel az iparág szereplői közül a második leginkább fenntartható cég. (A szektor legjobbja a lista 36. helyezettje, a francia Vivendi lett.) A mobilszolgáltató Magyarországon is szigorú fenntarthatósági szempontok szerint működik: a törökbálinti Telenor Ház Közép-Európa egyik leginkább környezetbarát vállalati központja. Itt üzemel az ország második legnagyobb teljesítményű geotermikus hőszivattyúja, a 168 négyzetméteres napkollektorrendszer pedig a meleg víz előállításához szükséges energia több mint 60 százalékát adja. A korszerű megoldásoknak köszönhetően a mobilszolgáltató évről évre csökkenti energiafelhasználását és szén-dioxid-kibocsátását. A The Global 100 lista átfogó szempontrendszert követve értékeli a világ nagyvállalatainak fenntarthatósági programjait. A módszertan a pénzügyi és a biztonsági mutatók mellett olyan indikátorokat alkalmaz, mint az energiafelhasználás, a széndioxid-kibocsátás, a vízfelhasználás, a hulladék mennyisége, a befizetett adó, valamint az innováció mértéke. További infó: www.global100.org.

Elérhetőek az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap pályázatai

A 2013. február 12. óta nyilvános pályázatok első körében különböző témakörökben kis és makroprojektek, valamint egyéni ösztöndíjas tanulmányutak támogatására nyílik lehetőség. A pályázati program lebonyolítását az Ökotárs Alapítvány az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal (Dem-Net) és a Kárpátok Alapítvány Magyarország szervezettel közösen végzi. A kiírásokról márciusban országszerte tájékoztató fórumokat tartanak.

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap átfogó célja, hogy segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában. További infó: www.norvegcivilalap.hu.

Könyv dolgozni kívánó kisgyermekes anyáknak

Az anyák 47%­a nem tud visszatérni korábbi munkahelyére a gyermekvállalást követően, és több mint háromnegyedük szívesen kipróbálna a kisgyermeke mellett valamilyen rugalmas munkavégzési lehetőséget – ha lenne rá mód. Az Üzletanyu születik kezdeményezés ebből a kilátástalan helyzetből mutat kiutat számukra az azonos című könyvvel, amely olyan módszereket mutat be, amellyel a gyerekek mellett, a meglevő szaktudásukra építve, otthonról indíthatnak vállalkozást. Az érdeklődők részt vehetnek a szerző, Vida Ágnes által tartott ingyenes előadásokon is, amelyekre februártól áprilisig az ország negyven településén kerül sor.

További infó: www.gazdagmami.hu.

Tehetségeket keres a BAGE Hajdú-Bihar megyében

A Bihari Állami Gondozottak Egyesülete (BAGE) többfordulós tehetségkutató versenyt szervez. A tavaszi programsorozatban a Hajdú­-Bihar megyei állami gondoskodásban élő gyermekek, valamint a Debreceni Javítóintézete fiataljai mutathatják meg tehetségüket versszavalásban, énekben, táncban, színdarabban, illetve pályamunkáikkal 2013. április 25­ig benevezhetnek a kézműves, művészeti alkotások versenyére is.

A tehetségkutató verseny döntőjét 2013. május 25­én rendezik meg.

További infó: www.bage.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.