Adni jobb

néhány hónapja, miután Szabó Tamás hazaérkezett az El Camino zarándokútról, amelyre munkanélküliként volt ideje elmenni, gyökeres fordulatot vett az élete: a marketingdiplomás fiatalember önkéntes munkára jelentkezett. Tette mindezt egy holland multinacionális cég vezetője hatására, akivel a zarándokúton ismerkedett meg. A holland férfi minden évben egy hétig az El Camino zarándokainak segít, önkéntesként.

–Nézzék, ezen a fotón mindenki mosolyog – mutatta fel a zarándokúton megismert barátainak fényképét a Társadalmi felelősségvállalás sokszínűsége címmel megrendezett konferencián Tamás. Majd hozzátette, hogy az önkéntes munka rá és társaira is ugyanilyen hatással van. Ellentétben egy korábbi, féléves munka nélküli periódusával, amikor gyakorlatilag semmit nem csinált, az elmúlt három hónapja aktívan, hasznosan telt. Szabad akaratából, másokért, jutalmat nem várva dolgozott, miközben pályakezdőként olyan feladatokat kapott, amelyekre fizetett alkalmazottként csak sok év múlva lett volna lehetősége.

A Legjobb Vagyok Tehetségmentoráló Nonprofit Kft. csapatának tagjaként ráadásul épp a hozzá hasonló korú, 18–35 év közötti fiatalokkal, az Y és Z generáció tagjaival foglalkozhat. Szabó Tamás élete időközben még egy nagy fordulatot vett: néhány napja olyan állásra szerződhetett, ahová az önkéntes tapasztalatainak és visszaszerzett önbecsülésének hála, sok jelentkező közül őt találták a legalkalmasabbnak.

Tanulás, csapatépítés

Az önkéntes munka az Y generáció tagjai számára több okból is hasznos. A drasztikusan beszűkült munkaerőpiacon a munka nélküli fiatalokat kapcsolatban tartja a munka világával, gyakorlati tudás megszerzésére ad alkalmat, jó eséllyel inspiráló közegben. És még valamire jó: megtanítja a fiatalokat, hogy az idősebbektől lehet tanulni. Tamás erre a Legjobb Vagyok csapatában döbbent rá, ahol több generáció sikeresen és hasznosan dolgozik együtt – önkéntesként.

A nonprofit társaság által szervezett CSR-konferencián Kis-Tamás Loránd, a CoVa Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft. munkatársa – többek közt kutató, tánciskolai tanár és coach – kifejtette, hogy a CSR, azaz a társadalmi felelősségvállalás a kutatások szerint bizonyítottan egészségesebbé és boldogabbá teszi az efféle programok önkénteseit. Nem véletlen, hogy egyre több vállalat hirdeti meg, mert a felelős vezetők rájöttek, hogy az önkéntes munka egyben remek csapatépítő alkalom. Ez mostanában, amikor sokan érzik úgy, hogy a megfeszített munkában kiégtek, stresszre, örömtelenségre panaszkodnak, rendkívül jótékony hatású.

Új alapok, új szempontok

Fontos, hogy minden cég olyan területen kapcsolódjon be, amiben jó, és olyan ügyeket támogasson, amit saját dolgozói is fontosnak tartanak – legyen az óvoda kerítésének lefestése vagy hátrányos helyzetű térségekben piacképes vállalkozások segítése. A Citibank például globális programja keretében már több, sikeressé vált magyarországi vállalkozás és civil csoport számára nyújtott anyagi segítséget, amihez komoly tanácsadói és mentori munka is párosult.

Hencz Éva, a bank média- és közösségi kapcsolatok igazgatója a NESsT-Citibank közös programja előzményeiről elmondta, hogy korábbi, egyszerű adományozási tevékenységüket új alapokra helyezték: a komoly pályázaton kiválasztottakat a támogatás leghatékonyabb felhasználásában is segítik. A CSR-program lényege, hogy a támogatottak fenntartható jövedelemhez, alapvető technológiákhoz és kapcsolati hálóhoz jussanak. Új szempontként a növekedés lehetőségét is nézik. A bank 35 munkatársa vállalt már hosszú távú mentori munkát, s évente egy napon több mint száz alkalmazottjuk vesz részt egy-egy önkéntes feladatban.

Kapunyitási pánik ellen

A pályakezdő fiatalok problémáinak megoldásában, az önállósodásban, az értékrendi problémák leküzdésében is segíti mentoráltjait a Legjobb Vagyok Tehetségmentoráló Kiemelten Nonprofit Kft. A huszonöt önkéntes – tanár, tanácsadó, tréner, pszichológus – által vezetett programok első lépésben az egyénekben rejlő értékek felkutatását, az önismeret fejlesztését szolgálják. Az alapkurzus utáni Szivárvány kurzus tárgya a hatékony önmenedzsment, miközben a fiatalok megtanulják azt is, hogyan lehetnek hatással másokra. Az önkéntesek jutalma nem más, mint a képzések után átlagon felüli arányban elhelyezkedő fiatalok pozitív visszajelzése.

A csoportmunka sikeres kivitelezésére, az egymásra figyelésre tanít a feladat
A csoportmunka sikeres kivitelezésére, az egymásra figyelésre tanít a feladat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.