Megalázó osztályzat

A londoni székhelyű Moody’s történetében először megvonta a legjobb hitelminősítési besorolást a szigetországtól, azzal indokolva a becses tripla A lerontását, hogy a brit gazdaság teljesítménye következetesen kiábrándító.

Ennek következtében kevesebb adó folyik be az államkincstárba, emelkednek a jóléti kiadások, és nem sikerül érdemben lefaragni a költségvetési deficitet. A hitelminősítő értékelése szerint a 2008-as globális hitelválságból lényegesen lassabban áll talpra Nagy-Britannia, mint a korábbi recessziókat követően. A Moody’s nem lát esélyt arra, hogy a munkáspárti kormánytól örökölt tetemes, a GDP 96 százaléka felé araszoló államadósságon a koalíció eredeti, 2010-es terveinek megfelelően a 2015 tavaszáig tartó parlamenti ciklus utolsó pénzügyi évére úrrá lehessen lenni.

A The Times napilap vigasztalásul megjegyzi, hogy Nagy-Britannia jó társaságban van: az elmúlt két évben az Egyesült Államok és Franciaország is elvesztette AAA besorolását. George Osborne pénzügyminiszter dacos elszántsággal reagált a bejelentésre, melyben annak igazolását látta, hogy a kormánynak nem szabad letérnie a kijelölt útról. Ragaszkodni kell a megszorításokra épülő gazdasági megújulási tervhez. David Cameron szoros szövetségese hangsúlyozta, hogy a költségvetési hiányt negyedével sikerült csökkenteni, nem kellett változtatni a minden korábbinál alacsonyabb alapkamaton, és javultak a munkanélküliségi mutatók is.

Az ellenzék, az elemzők és a közvélemény egyaránt emlékszik azonban arra, hogy Osborne legutóbbi választási kampányában kulcsfontosságot tulajdonított az AAA osztályzat megőrzésének. A hitelképesség lerontásáról érkezett hírt követő azonnali nyilatkozataiban arra hivatkozott, hogy Nagy-Britannia továbbra is nagyon olcsón, alacsony kamatok mellett tud hiteleket felvenni a világ minden befektetőjétől. Ed Balls árnyék-pénzügyminiszter, korábban Gordon Brown legfőbb gazdasági tanácsadója szerint a besorolás rontása súlyos csapást mért George Osborne tekintélyére. A munkáspárti politikus szerint a kormány most fizeti meg „teljesen katasztrofális” gazdaságpolitikája árát, és ezt a pénzügyminiszteren és a kormányfőn kívül láthatólag mindenki más jól látja.

Balls hibáztatja a kormányt, amiért a kereslet visszatartásával kockára tette a növekedést. Mint mondta, a közelgő, március 20-án benyújtásra kerülő „új költségvetésnek sürgős lépéseket kellene tennie a stagnáló gazdaság újraindítására. Fel kellene ismerni, hogy a deficit csökkentéséhez növekedésre van szükség, és ha ezt Cameron és Osborne nem teszik meg, és saját politikai büszkeségüket a nemzeti érdek fölé helyezik, súlyos hosszú távú kárt és fájdalmat okoznak az üzleti életnek és a családoknak.”

A brit elemzők a leminősítésnek inkább politikai, mint jól kimutatható gazdasági jelentőséget tulajdonítanak, bár a font a Moody’s-bejelentés után újabb negatív rekordot állított fel, két és fél éves mélypontjához képest is vesztett értékéből. Elemzők a hét végén attól tartottak, hogy az európai piacok mai megnyitásával a bizalmukat vesztett befektetők nagy mennyiségben igyekeznek megválni a brit nemzeti valutától. Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulásával emelkedne az infláció, további nyomást helyezve a szigorítások miatt küszködő családokra. Akárhogy is ragaszkodik bizalmasához David Cameron, tory képviselők sem mernének nagy tétben fogadni arra, hogy a 2015-ös parlamenti választás még hivatalában találja az arisztokrata George Osborne-t.

George Osborne brit pénzügyminiszter a költségvetést tartalmazó táskával
Britain's Chancellor of the Exchequer George Osborne, holds his budget case for the cameras outside number 11 Downing Street, before delivering his budget to the House of Commons in London March 23, 2011. Britain's budget on Wednesday is likely to show the government's ambitious deficit-busting goals are still within reach, but an uncertain recovery and stubborn inflation could yet disrupt its austerity plans. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.