Játék sokszor harmincmilliárddal

A kormány elé kerülhet az élelmiszeráfa mérséklésének terve. Ha a húst is érinti az adócsökkentés, akkor 80-90 milliárd forint is hiányozna a költségvetésből. A vidékfejlesztési tárcához tartozó Agrárgazdasági Kutató Intézet néhány hete jelentetett meg tanulmányt a témában.

Március közepén terjeszti a kormány elé az általános forgalmi adó csökkentésére vonatkozó javaslatait a vidékfejlesztési tárca – számolt be szombaton a Magyar Nemzet Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének konferenciáján elhangzó szavairól.

A bejelentés – amely szerint az intézkedés több élelmiszert is érinthet – nem teljesen meglepő. A kormány már tavaly nyáron is tárgyalt az áfa mérsékléséről, miután ágazati szereplők – leginkább a tej- és a húságazat képviselői – azzal keresték meg: visszaélésekre ad módot és a feketegazdaságot erősíti a forgalmi adó jelenlegi mértéke. (Az áfa jelenleg a pékáruk és a tej esetében 18 százalékos, minden más élelmiszer esetében 27 százalékos.)

A Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű szervezet szerint például a magas forgalmi adó miatt különösen megéri feketén, ellenőrizetlen módon árulni. Akkori közlésük szerint ágazatonként eltérő, 30-70 százalék az ellenőrizetlen eredetű áruk aránya a hazai élelmiszer-kereskedelemben. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor agrárérdekeltségeit – így a Picket és a Mizót – összefogó Bonafarm, valamint a Bunge Zrt. vezetésével létrejött szervezetnek a kabinet végül nemet mondott.

Azóta viszont az ágazati terméktanácsok is jelentkeztek már hasonló ötlettel, álláspontjuk szerint a 10 százalék alatti áfakulcs volna megfelelő megoldás a problémákra. Az érvek szerint a kulcs mérséklésének hatására növekedne a legális kereskedelem, és a két hatás költségvetési szempontból ki is egyenlítené egymást.

A fehéredési érvet azonban nehéz elfogadtatni a nemzetgazdasági tárcával, amely ugyanebben a tárgykörben folyamatosan az Európai Unióval küzd – a pénzügyesek általában könnyen ki tudják számolni az adócsökkentés közvetlen hatását, hiszen erről van pontos adat. Nem szoktak azonban hinni a forgalomnövekedésből és egyéb tovagyűrűző hatásokból bevételt kimutató, jobbára becsléseknek. A kormány mindvégig azt mondta: vizsgálja a kérdést, amelynek eldöntéséhez további hatástanulmányok szükségesek.

A vidékfejlesztési tárcához tartozó Agrárgazdasági Kutató Intézet néhány hete jelentetett meg tanulmányt arról, hogy a 12 százalékos áfa bevezetése a hústermékekre kedvező hatással lehet a gazdaságra – hiszen nem csupán az árakat, de a feketegazdaságot is csökkenti, miközben hazai munkahelyeket teremt. A kormány jelenleg három kérdést vizsgálhat. Egyrészt a hústermékek áfájának 18 százalékra csökkentését – ez számításaink szerint mintegy 25-30 milliárd forint éves kiesést hozhat, amennyiben nem számolunk a fehéredésből származó többlettel és az egyéb tovagyűrűző hatásokkal.

Körülbelül 30-35 milliárd forint a közvetlen kiesés akkor, ha a jelenlegi termékkörben (pékáru, tej, tejtermékek) az áfát 18-ról 12 százalékra csökkenti a kabinet. Számításaink szerint összesen 80-90 milliárd hiányozna a büdzséből, ha mindezek mellett a hústermékek is 12 százalékos áfakörbe kerülnének. Mindegyik megoldás megfelel az uniós jognak (sőt az is, hogy mindhárom termékkört a legkedvezőbb, 5 százalékos körbe sorolják – ez azonban már több mint 150 milliárd kiesést hozna).

Téli árak a piacon - áfacsökkentéssel szorítanák le az összegeket
Kurucz Árpád 2013.01.14. Digitális 2013. január 14. Krumpli a piacon. Burgonya. Zöldség. Élelmiszer. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.