Lejtmenetben a hitelezés

Nem romlanak tovább a vállalatoknak kínált hitelfeltételek, ám javulásról, de még ennek jeleiről sem lehet beszélni a féléves előrejelzési horizonton – derül ki aMagyar Nemzeti Bank (MNB) 2012 negyedik negyedéves felméréséből. A cégek még mindig a rövid távú kölcsönöket keresik, a hosszú távú – beruházási – hitelek terén viszont folyamatos a kereslet csökkenése.

Fábián Gergely, az MNB pénzügyi stabilitási szakterületének elemzője szerint a feltételek folyamatos és érdemi javulására volna szükség a fordulathoz.

A felmérésben részt vevő 14 bank nem szigorított 2012 végén a hitelfeltételein. A tavaly augusztusi 7-ről 5,50 százalékra mérsékelt alapkamat is a hitelezést támogató tényezők közé tartozik, jóllehet a kölcsönök kamatai csak szerényebb mértékben zsugorodtak, mint azt a mérséklés mellett állást foglaló monetáris tanács-tagok remélték. Az enyhítés irányába hat, hogy javult a bankok tőke- és likviditási helyzete. A negatív gazdasági és iparági kockázatok miatt azonban továbbra is az óvatosság jellemzi pénzintézeket a hiteligények elbírálásakor. A két hatás viszont kioltja egymást. Igaz az is, hogy a hitelportfólió is javult, ami növelheti a bankok kockázatvállalási hajlandóságát. Hiába enyhülnek azonban a feltételek, csak ezekkel a keresletet nem lehet élénkíteni, ahhoz gazdaságpolitikai intézkedések is szükségesek. Ezek hiányában azonban marad a hitelállomány folyamatos süllyedése, jobb esetben stagnálása, s ebben a jegybanki elemzők 2014 végéig nem is látnak változást.

Utóbbi megállapítás a lakossági hitelezésre is igaz, bár ott azért javuló tendenciákról tudott beszámolni Fábián Gergely. Mint mondta, elsősorban a lakáshitelezésre építik optimizmusukat a hazai bankok, többségük az állami kamattámogatással aládúcolt kölcsönök felfutására számít, jóllehet az ezek iránti kereslet dinamikus növekedéséről még nem lehet beszélni. A devizahitelek végtörlesztésén megégett bankrendszer a feltételek szigorításával reagált bő egy évvel ezelőtt, és most kezd visszaállni a normál ügymenetre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.