Sztrájk lesz a vasműben

A kollektív szerződés megkötésére jogosult két szakszervezet közül a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség szövetségi tanácsa hétfői ülésén elutasította az ISD Dunaferr Zrt. múlt pénteki, 3,5 százalékos bérfejlesztési ajánlatát és szerdától határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetett – derült ki az érdekvédelemi szervezet internetes oldaláról. Az egyeztetésen részt vett a másik érintett szövetség, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselője is, aki elmondta: a szervezet keddi választmányi ülésén alakítja ki az ajánlattal kapcsolatos álláspontját. A két szakszervezet ezt követően ad választ a cégvezetésnek, a szerdára meghirdetett sztrájkot azonban ettől függetlenül megtartják.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Dunaferr vezetése korábban 2,1 százalékos bérfejlesztésre tett ígéretet a munkavállalóknak. A társaság menedzsmentje ezt az ajánlatot emelte meg múlt pénteken 3,5 százalékra. Utóbbit vitatta meg tegnap az érdekképviselet, amely végül úgy határozott, hogy nem elégszik meg a második, magasabb emelésről szóló ígérettel sem. A szakszervezet többször hangsúlyozta, hogy az inflációval megegyező mértékű bérfejlesztést tart elégségesnek, s ebből nem enged.

Amennyiben a szerdára meghirdetett munkabeszüntetés nem hoz eredményt, később az orosz nagykövetséghez is szerveznek demonstrációt, miután a vasmű irányítása jelenleg orosz kézben van – tudtuk meg Borbély Zoltántól, az ISD Dunaferr szakszervezeti és üzemi tanácsának elnökétől. Ha ezek a lépések sem vezetnek eredményre, akkor eltorlaszolják a gyár területére érkező sínpályát, így akadályozva meg, hogy az Ukrajnából érkező bugák eljussanak az üzembe. Ez nemcsak a Dunaferrt, hanem a tulajdonos cégcsoport ukrajnai gyárait is érzékenyen érintené, utóbbiak ugyanis nagy mennyiségben állítanak elő bugát, amely a meleg- és hideghengerművek alapanyaga.

A Dunaferr problémáit a gazdasági válság okozza, a krízis miatt jelentősen csökkent ugyanis a kereslet a vállalat termékei iránt. Az utóbbi években emiatt rendre veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a vasmű, s ezért több megkezdett beruházást is leállítottak.

A helyzet tavaly sem javult, a végleges adatokra még ugyan várni kell, de borítékolhatóan az elmúlt évet is több milliárd forint veszteséggel zárták. Az orosz Jevgenyij Tankhilevics – miután tavaly tavasszal elfoglalta a vezérigazgatói széket – jelezte is: nagyon komoly a baj a Dunaferrnél. Véleménye szerint csak a tulajdonosok pénzügyi támogatásának köszönhető, hogy még működik a társaság.

A költségek csökkentése érdekében tavaly augusztusban nyolcszáz fős létszámcsökkentést és a Lőrinci Meleghengermű bezárását jelentette be a ISD Dunaferr Zrt. Az elbocsátásokról azóta nem sokat lehetett hallani, néhány tevékenységet azonban kiszerveztek a vállalatból. A beszámolók szerint a Lőrinci Meleghengerműben jelenleg állásidőn vannak a munkavállalók.

A Dunaferrnél, a cég nehéz helyzete miatt egyébként már tavaly sem mentek vita nélkül a béregyeztetések. Áprilisban a megállapodás kikényszerítése érdekében huszonnégy órás általános sztrájkot tartottak a dolgozók. Ennek eredményeként szó szerint félmegoldás született, a szakszervezetek által kért 4,2 százalékos béremelésnek végül csak egy részét fizették ki.

Magasabbra!
Magasabbra!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.