Hova tovább?

Túljuthatott mélypontján a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség, valószínűleg már megkezdődött az élénkülés – állították londoni pénzügyi elemzők.

A UBS közgazdászainak saját, kéthárom hónapra előre mutató gazdasági indikátora Lengyelország és Törökország esetében látható módon javult, ami azt jelenti, hogy ezekben a gazdaságokban az idei első negyedévben a gazdasági aktivitás élénkülése várható. A ház szerint Magyarország és Csehország esetében az előrejelző mutató az elmúlt hónapokban oldalazó mozgást végzett, a legutóbbi időszakban azonban a magyar gazdaságra vonatkoztatva valamelyest javult.

A UBS elemzői Magyarországon 2013 egészére 0,6 százalékos, 2014-re 1,5 százalékos gazdasági növekedést jósoltak hét végi prognózisukban. Ez jóval derűlátóbb a szélesebb körű citybeli elemzői konszenzusnál, több más nagy londoni ház ugyanis egyöntetűen azzal számol, hogy a magyar gazdaság az idei évet is recesszióban tölti.

A JPMorgan londoni közgazdászai a térségi GDP-adatsorokra visszatekintő hét végi értékelésükben közölték, hogy az idei év egészében reálértéken 0,5 százalékos GDP-visszaesést várnak a magyar gazdaságban. Ez jelentősen rontott prognózis, a ház korábban stagnálást valószínűsített Magyarországon.

A JPMorgan szerint a tavalyi gyenge teljesítmény negatív áthúzódó hatása a 2013-as GDP-re is nagy visszahúzó erővel hat majd. A JP Morgan londoni elemzői az új adatok alapján felülvizsgált hét végi prognózisukban közölték: most már azt várják, hogy a Magyar Nemzeti Bank 4,50 százalékig csökkenti alapkamatát 2013 közepére. Ez 0,50 százalékponttal alacsonyabb kamatszint a ház eddigi előrejelzésénél. A cég szakértői szerint az éves infláció a rezsicsökkentés hatására már a következő hónapokban az MNB háromszázalékos célszintje alá süllyedhet, a korábbi 3,2 százalékról 2,9 százalékra módosították az évi átlagos inflációra vonatkozó prognózisukat. (Hírösszefoglalónk)

MÓDOSULTAK AZ ELŐREJELZÉSEK

+ A UBS szerint a térség felfelé indul el, Magyarország is túl van a mélyponton. A londoni elemzők szerint a rezsicsökkentés nyomán három százalék alatt lesz az idei infláció.

- A JP Morgan úgy véli, a múlt év végi gyenge teljesítmény nagy visszahúzó erővel hat majd, ezért a magyar gazdaság teljesítménye fél százalékkal tovább esik 2013-ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.