Értelmezésre vár a moszkvai alku

A jen mozgása már hétfőre virradóra megmutatja,miként értékelik a piacok a húszak csoportjának (G20)moszkvai alkuját. A bizonytalanság abból fakad, hogy a múlt héten a hetek csoportja (G7) is kiadott egy közleményt, amelyet aztán a legfejlettebb ipari államok illetékesei magyarázni kezdtek, s teljesen összezavarták a befektetőket. Nem derült ki egyértelműen, hogy bírálják-e vagy támogatják Japánt, amely az Egyesült Államokhoz hasonlóan a „mennyiségi könnyítés” pénzpolitikájának útjára lépett, mert a deflációból inflációval szeretne kimászni.

A japánok lépése élezte ki az elmúlt hetekben az árfolyamháborús retorikát. A szócsatába bekapcsolódtak a feltörekvő országok is, amelyeket nagyon is hátrányosan érint az amerikai, az angol és most már a japán jegybank politikája, mert a beáramló pénz náluk felértékeli az árfolyamot és visszaveti a kivitelt.

A G20 moszkvai közleménye jórészt megismétli a hetek rövid nyilatkozatát, vagyis a világ GDP-jének kilencven százalékát adó tág országcsoport tagjai fogadkoznak, hogy nem használják az árfolyamot önös szándékkal a versenyképesség javítására, nem próbálnak meg egymással rivalizálva leértékelni. Ám a jegybankok a saját mandátumuk keretében az árstabilitás őrzése mellett részt vehetnek a gazdaság élénkítésében, a növekedés előmozdításában.

Ezt aztán most értelmezhetik a piacok. A sok egyéb nyilatkozattal együtt. Moszkvában például azt mondta Ben Bernanke amerikai jegybankelnök, hogy továbbra is elkötelezett a gazdaság támogatása mellett, miután három fordulóban már nagyjából háromezermilliárd dollárt igyekezett a gazdaságba nyomni értékpapír-vásárlások révén. S hozzátette: a jegybank hazai célokra hazai eszközöket vet be. Az ausztrál pénzügyminiszter, Wayne Swan azt hangoztatta, hogy a gazdasági alapokat tükröző, a piac által meghatározott rugalmas árfolyamrendszer melletti elkötelezettség a lényeg, s hogy a monetáris és fiskális politika serkentheti a növekedést.

A gazdaságok bővülését előmozdító eszközökről is kibontakozott vita, minthogy a részvevők megfogadták, az őszi szentpétervári G20-as csúcsra középtávú tervet készítenek a fiskális egyenlegek és az adósságok mérséklésének menetrendjére. A konkrét számok nélküli ígéret jól tükrözi az amerikai és az európai – főként német –felfogás különbségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.