Megint elkelt a Zsolnay-többség

A pécsi önkormányzat 180 millió forintért adta el a Zsolnay porcelángyár 74,5 százalékos tulajdonrészét Bachar Najarinak. A svájci vállalkozó öt napon belül kifizeti a vételárat, és jövő év októberéig 500 milliót fordít a Zsolnay fejlesztésére.

Az új tulajdonosnak óragyárai vannak Svájcban, és Magyarországon is luxusórák értékesítésével foglalkozik. A pécsi cég új vezetője a nyolcvanas években Budapesten szerezte építészmérnöki diplomáját. Bachar Najari korábban azt nyilatkozta, hogy az arab és a svájci piacon szeretne sikert elérni a Zsolnay nívós, kézzel festett dísztárgyaival. Az 1853-ban alapított pécsi porcelángyárnak égető szüksége van új piacokra, hisz az elmúlt húsz évben folyamatosan veszteségesen termelő cég korábbi, egymilliárd forint feletti árbevétele tavaly 602 millióra apadt.

A vállalat a múlt évet 270 millió forint mínusszal zárta. A rendszerváltáskor még másfél ezer embert foglalkoztató gyárban jelenleg 216-an dolgoznak. Pécs 2005-ben kapta meg a Zsolnayt az államtól, annak fejében, hogy az önkormányzat átvállalta a cég egymilliárdos adósságát. A város nem tudta új pályára állítani a manufaktúrát, ezért 2010-ben 230 millióért eladta a részvények 49 százalékát az ingatlanpiacon érdekelt Jászai Gellért cégének.

A menedzsmentjogot megszerző kisebbségi tulajdonos sem tudta megállítani a lejtőn a gyárat, ezért továbbadta a Közgép Zrt.-nek. A kormányközelinek mondott cég sem boldogult a Zsolnayval, és 2012 nyarán ingyen visszaadta a manufaktúra részvényeit a városnak. Ezek után hirdette meg a többségi részvénycsomagot a város, és a pályázatra egyedül jelentkező svájci befektető ajánlatát a városi közgyűlés elfogadta.

Arab és svájci piacokat vett célba a nagy múltú cég új tulajdonosa
Arab és svájci piacokat vett célba a nagy múltú cég új tulajdonosa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.