Új forrás régi pályázóknak

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) újabb, ezúttal 4,56 milliárd forintos forrást biztosít azoknak, akik már indultak a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) három éve lezárt Panel II. pályázatán, de még mindig nem jutottak támogatási forráshoz – deríthető ki a szaktárca vonatkozó közleménye nyomán.

A többletforrásból a korábban benyújtott, de miniszteri döntéssel még nem rendelkező pályázatok kaphatnak hozzájárulást panellakások felújításához, energetikai korszerűsítéséhez. A szaktárca és az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. szakemberei most ingyen átvizsgálják a szóban forgó pályázatokat, és ha a legkisebb anyagi terhelés mellett elérendő legnagyobb energia megtakarítás érdekében szükségesnek látják, javaslatot tesznek a műszaki és költségvetési módosításokra. A „ZBR Panel II.” pályázati konstrukcióban 352 pályázatra született már miniszteri döntés. A mostanáig megítélt összesen 16,7milliárd forint állami támogatás több mint 30 ezer lakás felújítását teszi lehetővé, és mintegy 50,1 milliárd forintnyi megrendelést biztosít a hazai építőiparnak – írják.

A Panel II. alprogramon belül összesen 650 lakóközösség pályázatát fogadták be – derül ki egy 2011. márciusi híradásból. Ebből az is kiszámítható, hogymég körülbelül háromszáz ház – több tízezer lakás – várhat elbírálásra. A tárcánál számításunkhoz hozzáfűzték, hogy a várakozók forrásigénye mintegy kilencmilliárd forint. Noha a most rendelkezésre bocsátott összeg ennek a felére rúg, ebből tájékoztatásuk szerint nem feltétlenül következik, hogy a pályázó közösségeknek csupán a fele juthat pénzhez. A felülvizsgálatok nyomán ugyanis születhetnek olyan takarékossági javaslatok, amivel ez az arány javítható – szögezték le. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.