Az oroszok miatt nem lesz pénz

A légitársaságok nemzetközi szövetsége (IATA) a napokban arról tájékoztatta a globális jegyeladó rendszerekhez csatlakozott utazási irodákat, hogy egyelőre nem tudják elindítani a jegyár-visszatérítéseket a Malév-csőd által érintett utasoknak, mert bírósági döntésre várnak. (Mindez azokat érinti, akik utazási irodákban vásárolták a jegyüket.)

A Malév hatalmas összeget tartott az IATA által megkövetelt fedezeti számlán, amelyet a nemzetközi szervezetnek normál rend szerint a csődöt követő 60 napon belül vissza kellett volna utalnia az utazási irodáknak, hogy azok visszaadhassák azt a repülőjegy-tulajdonosoknak.

Ez nem történt meg hatvan napot követően sem; az IATA nyilatkozatot kért a Malév felszámolójától ahhoz, hogy az utazási irodáknak továbbutalhassa a pénzt. A felszámoló közölte: ilyen dokumentumot nem tud adni, s a szervezet tegye meg lépéseit a szokásos eljárásrend szerint. Az IATA ugyanakkor ragaszkodik ehhez a nyilatkozathoz. Valószínűleg azért, mert a Malév legnagyobb hitelezője és egyben a csőd idején kisebbségi tulajdonosa benyújtotta igényét erre az összegre. A Vnyesekonombank (VEB) bíróságnál nyújtott be kifogást annak érdekében, hogy a bíróság kötelezze a Malévot: érvényesítse igényét az IATA-val szemben, azaz a felszámolás alatt álló Malév kérje vissza a szervezettől a pénzt. Ez esetben a pénz bekerülne a felszámolásba és a hitelezőknek járna, amelyek sorában viszont első helyen áll a VEB. Információink szerint tízmillió dollárt meghaladó összegről van szó. Kifogását ugyanakkor a bíróság elutasította, amivel azt mondta ki, hogy álláspontja szerint az utasoknak jár a pénz.

Az IATA tájékoztatása szerint tovább folytatják a jogi lépéseket a letét visszaszerzése és az elbukott jegyárak kifizetése érdekében, de arra csak a bíróság kedvező döntése esetén kerülhet sor. Az ügyet ismerők viszont tényként kezelik, hogy az orosz bank pert indít a summáért. Valószínűsíthető, hogy ezt tudja az IATA is, ezért hivatkozik perre, amikor az utazási irodákat úgy tájékoztatja, hogy a bíróság döntéséig nem tud utalni. 

Szinte vagyontalanul

A Malév 2012. február 3-án állt le, s még abban a hónapban megindult a felszámolása, amelynek költségei a számítások szerint 170 milliárd forintra is rúghatnak, míg a társaságnak szinte nincs vagyona. A felszámolásban előbb a felszámolás költségeit, a zálogjoggal biztosított követeléseket, a kötvényeken alapuló követeléseket, az állam felé fennálló tartozásokat, az egyéb követeléseket, majd pedig a munkavállalókat fizetik ki. A Vnyesekonombank 32 millió euróval hitelezte a Malévot, de összesen 120 millió euró befektetett pénzének megtérülését várja. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.