A régiek júliusig maradhatnak

A korábban tervezett áprilishoz képest mindössze egy hónap csúszással, május elsejéig kell átállni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgépek alkalmazására – jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben.

Tavaly Matolcsy György még januárra ígérte a pénztárgépek hálózatra kötését, majd később a határidő áprilisra tolódott, ám az NGM akkori rendelettervezetéről kiderült, hogy még számos gyakorlati kérdést tisztázni kell. Bár a szakma úgy vélte: legfeljebb július elsejéig lehet levezényelni az átállást – akkor is csak részlegesen –, és a teljes rendszer csak jövőre állhat fel, a most közzétett rendelettervezet sokkal szigorúbb határidőt ír elő. A kormányhatározat arra hívja fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeletben határozza meg az új pénztárgépek bevezetésének ütemezését úgy, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállás időpontja: 2013. május 1.

Ugyanakkor a határozatból kiderül, hogy az átállás így sem lesz teljes: az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépeket június 30-ig lehet használni, addig ezt az állami adóhatóság nem szankcionálná, ez a határidő az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépeknél december 31-e. Július 1-jétől az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépek üzemeltetői elektronikus úton, havonta kötelesek adatot szolgáltatni a pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól – áll a határozatban. Az első jelentésidőpontja március 1., majd kéthetente 2014. január 15-ig. Arra is felhívják a NAV elnökének figyelmét, hogy az adóhatóság honlapján közleményben ismertesse az elektronikus naplóval nem rendelkező, tehát legkésőbb 2013. június 30-ig lecserélendő pénztárgépek engedélyszámát, típusmegnevezését. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.