Levegőben lóg a vonattender

A közeljövőben születhet kormányzati döntés a MÁV-START és a GYSEV részére beszerzendő motorvonatok finanszírozásáról – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI megkeresésére.

A két vasúttársaság közös ajánlatkérőként tavaly novemberben indított nyílt közbeszerzési eljárást villamos motorvonatok beszerzésére. Ennek keretében a MÁV-START 42, a GYSEV hat részlegesen alacsony padlós regionális villamos motorvonatot kíván beszerezni, olyanokat, amelyek legalább 200 ülőhelyesek, óránként 160 kilométer sebességgel tudnak haladni, és akadálymentesek.

Az ajánlattételi szakaszban határidőre a Stadler Bussnang AG tett ajánlatot a tenderdokumentációt megvásárló nyolc érdeklődő közül. A tenderkiírás szerint a motorvonatok végső szállítási határideje 2015. szeptember 30. A beszerzést uniós forrásból képzeli el a két vasúti cég, a Közlekedési Operatív Program keretében tervezik finanszírozni a vonatokat. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azonban még nem küldte el az Európai Bizottságnak a projekt támogatási kérelmét, hiszen mindehhez kormányzati jóváhagyás szükséges.

A vonatokért a MÁV-START várhatóan 75, míg a GYSEV 10 milliárdot fizetne. Ha a kormány meghozza a támogatói döntést, a projekt finanszírozásához szükséges fedezet rendelkezésre áll. A projekt Európai Bizottsághoz történő be nyújtásától kezdődően megnyílik a lehetőség az uniós források lehívására – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.