Tovább nőhet az E.ON-gázcégek vételára

Ha az állami MVM szeptember 30-ig nem fizeti ki az E.ON-nak a tulajdonában álló magyar földgáz-nagykereskedő és -tároló cégének legfeljebb 875 millió eurós vételárát és a gázkészletek legfeljebb 90milliárd forintos ellenértékét, akkor azt a magyar állam megteszi helyette – derül ki a Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett költségvetési módosító javaslatból.

A dokumentum első ízben számszerűsíti hivatalosan az ügylet – elsőként lapunkban megjelent – maximális vételárát, ami jelenlegi árfolyamon 250-260 milliárd forint. A 90 milliárdos készletvásárlásról ugyanakkor eddig nem volt szó. Vagyis a teljes vételár akár 350 milliárd forintra is felkúszhat. Orbán Viktor kormányfő egy héttel ezelőtti közrádiós interjújában még nem nevezte irreálisnak a 800 millió eurós becslést, és érzékeltette, a kabinet az állami szervek által meghatározott árplafon alatt alkudott meg.

Ráadásul tényleges szerződés a korábbi ígéretek ellenére mindmáig nem köttetett meg az MVM és az E.ON között. Megkeresésünkre az MVM korábban azt közölte, akkor ad tájékoztatást, amikor az ügylet aktuálissá válik.

Az egyre kínosabbá váló csúszásért megfigyelők szerint az MVM és az E.ON is okolható. Az MVM minden, az üggyel kapcsolatos döntésre határozott tulajdonosi utasítást várt, viszont az állami tulajdonos helyezett némi felelősséget az ő vállukra is. Az E.ON pedig azért hezitálhat, mert ha az EU utólag tiltott állami támogatásnak ítéli az ügyletet, akár jelentős összeg visszafizetésére is kötelezheti a német konszernt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.