Kétforintos áremelést jósolnak szerdára

Kétforintos benzináremelést és változatlan gázolajtarifát jósol szerdára a GKI Energiakutató az elmúlt hét piaci folyamatai alapján.

Így a benzin kiskereskedelmi átlagára 431 forintra nőhet, míg a gázolajé 432 maradhat. A benzin irányadó nemzetközi dollárára 4,2, a gázolajé 1,5 százalékkal emelkedett, mindeközben a forint 1,6 százalékkal erősödött a dollárral szemben. A piaci üzemanyagárakat az emelkedő olajár mozgatta.

A benzin emellett az amerikai piacokon elérhető kedvezőbb ár miatt is drágult. Forintra átszámolva ez 2,5 százalékos emelést jelentene a benzin esetében és 0,2 százalékos mérséklést a gázolajnál. A folyamatokból Magyarországon ötforintos benzináremelés és hajszálnyi gázolajárcsökkenés következne.

Ám a Mol a múlt héten bevezette a heti kétszeri árváltoztatást és pénteken meg is emelte a benzin árát három forinttal. Az elmúlt egy év során a benzin egy százalékkal drágább, a gázolaj 2 százalékkal olcsóbb lett. Egy havi nettó átlagkeresetünkből tavalyhoz képest átlag 4 százalékkal több benzint és 7,5 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.