Soros háborúra számít

Noha japán keltett aggodalmakat agresszív árfolyam-politikájával befektetői körökben, Soros György a németeket teszi felelőssé azért, mert – szerinte – egyre csak nő egy devizaháború kitörésének veszélye. A spekulatív ügyleteiről is híres Soros nagy felzúdulást keltett a davosi Világgazdasági Fórumon a Németországnak címzett váddal.

– A németek a megtakarításban hisznek, velük ellentétben a világ többi kormánya a monetáris lazításban – mondta a magyar származású dollármilliárdos a CNBC tévécsatornának adott interjúban, hozzátéve, hogy ez a véleménykülönbség veszélyes folyamatokat indíthat el. Soros méltatta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris enyhítő politikáját.

A milliárdos pénzember jó ideje Németország egyik legkeményebb kritikusaként ismert. Nyilvános megszólalásaiban sosem mulasztja el felszólítani a német kormányt és politikát, hogy tegyenek többet az euróért, s kifejti, hogy Németországnak a gazdasági erejét a gazdasági fellendülés támogatása érdekében kellene használnia. Mint mondja, a megtakarítási kényszer pont ezzel ellentétes irányba hat, kivonja a működő tőkét a gazdaságból, és recesszióba taszítja Európát. Logikája szerint számos ország utolsó reményeként devizája árfolyamának leértékelésében érdekelt, ezzel stimulálva a növekedést (és elértéktelenítve az adósságokat).

Soros szerint, ha devizaháborúra kerül sor, akkor azt Európa el fogja veszíteni, mivel az Európai Központi Bank nem rendelkezik a más jegybankoknak kijáró szabadsággal. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.