Hamar jóváhagyják az E.ON-ügyletet?

Nem érdemes abban reménykedni, hogy az E.ON veszteséges gáznagykereskedőjéről szóló versenyhivatali döntés akár évekig is elhúzódhat – vélekedett megkeresésünkre egy magát megnevezni nem kívánó szakértő.

Azt, hogy az állam most egy viszonylag nyereséges gáztároló cég mellett egy évi akár több tízmilliárdos veszteséget termelő gáznagykereskedőt készül több százmilliárdért megvásárolni, kormánykörökben lapunknak azzal ütötték el, hogy az ügylet versenyhivatali engedélyeztetése akár évekig eltarthat, amikor viszont már lejár a veszteségeket okozó szerződés. 2006-ban, amikor az E.ON a Moltól vásárolta a céget, azért került Brüsszelbe s tartott az ott szokásos egy évig az adásvétel engedélyezéséhez szükséges vizsgálat, mert a vevőnek egész Európára kiterjedt a tevékenysége.

Ha azonban egy magyar cég vesz meg két főleg a magyar piacon működő céget, az engedélyeztetés akár megmaradhat a honi versenyhivatal hatáskörében is. Ott pedig néhány hónap alatt dönthetnek. Az is kizárható, hogy a GVH a tárolóról rövid, a nagykereskedőről pedig hosszú idő alatt dönt: a két ügyet bizonyára együtt kezelné. Így viszont már idén az állam nyakába szakadhat a gáznagykereskedő akár több tízmilliárdos vesztesége is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.