Világgazdaság: Törékeny és lassú a kilábalás

Másfél évre visszatekintő csúcsszintekről ereszkedtek lejjebb kedden a globális részvényindexek, ahogy a befektetők hangulata változik az amerikai költségvetési viták kimenetelét illetően.

 A fiskális szakadék elkerülését célzó szilveszteri washingtoni alkut alighanem sokan túlértékelték, s most attól tartanak, hogy az államadósság plafonjának emeléséről nem tudnak megállapodni az amerikai döntéshozók február végéig, amelynek beláthatatlan következményei lennének. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint február közepére válsághelyzet keletkezhet, ha nem emelik meg a 16 400 milliárd dolláros adósságplafont.

Ez az eshetőség kiemelt helyet kap a világbank magyar idő szerint kedd éjjel kiadott új világgazdasági kitekintőjében is. Ha a washingtoni törvényhozási gépezet lebénul a megegyezési készség hiánya miatt, akkor az amerikai gazdaság növekedése a vártnál 2,3 százalékponttal kisebb lehet, az eurózóna pedig mély recesszióba süllyedhet, s a fejlődő országok, amelyek tavaly tíz éve a legalacsonyabb ütemben növekedtek, még lassúbb bővülésre számíthatnának. A világgazdaság továbbra is törékeny állapotban van, igaz, akadnak biztató jelek is, melyek egymást erősíthetnék, ha érvényesülni tudnának. A fejlett országok fiskális kiigazítása keltette ellenszél már nem olyan erős, mint tavaly volt, az eurózónában például a megszorítás mértéke a nemzeti össztermék (GDP) egy százalékát teszi ki a múlt évi 1,7 helyett. S ha az Egyesült Államok költségvetési pályájáról és az államadóssági plafonról megegyeznek a két párt vezetői, akkor a kiigazítás 1,6 százalékos lesz, szemben a „fiskális szakadék” okozta esetlegesen majdnem négy százalékkal.

A Világbank abból indul ki, hogy alapesetben létrejön a washingtoni alku, az eurózónát elkerüli a nagyobb válság, nem ismétlődik meg a múlt év tavaszának feszült időszaka – köszönhetően az Európai Központi Bank beavatkozási készségének is – és Kína beruházási rátája fokozatosan mérséklődik. Ebben az esetben, s nagyon lassú ütemben, de a világgazdaság kibontakozhat a válságból. Számokban kifejezve: a világgazdaság a 2013-as 2,4 százalékról éppen három százalék feletti sebességre kapcsol 2014-ben és 2015-ben. Az amerikai gazdaság 1,9, 2,8 és háromszázalékos ütemben bővülhet idén, jövőre és 2015-ben. Az eurózóna ebben az évben recesszióban marad, de jövőre csupán 0,9, 2015-ben pedig csak 1,4 százalékkal bővülhet.

Üdvözli a Világbank, hogy a költségvetési szigor és a központi bankok beavatkozásának köszönhetően élénkültek és megnyugodtak a pénzpiacok, s az államkötvények hozamai mind a fejlődő, mind a fejlett világban látványosan ereszkedtek. A magyar gazdaság számára nyilván kedvező a pénzpiacok lehiggadása, de a növekedési kilátásokat az európai előrejelzések csak korlátozottan javítják. De a világbank szerint a bankok nálunk, valamint Horvátországban, Szerbiában és Romániában túljutottak a mérlegalkalmazkodás legnehezebb szakaszán, s így a növekedést visszafogó tényezők közül kikerülhet a hitel hiánya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.