Újabb tiltakozás az elképzelések ellen

A Magyar Nukleáris Társaság is tiltakozik az ellen, hogy összevonják az Országos Atomenergia-hivatalt (OAH) a Magyar Energia Hivatallal (MEH), illetve a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal.

A terv ellen először múlt hét pénteken lapunk hasábjain emelt szót Lux Iván, az OAH korábbi főigazgató-helyettese. Később Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója is tiltakozását jelentette be. Csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményben erősítette meg az összevonási tervet.

Eszerint egy új, önálló iparszabályozási hatóság látná el a bányászati-földtani, az energiaellátási, a víziközmű-működtetési és az atomenergia alkalmazásával összefüggő feladatok hatósági felügyeletét, működési szabályozását. Az MNT elnöksége – melynek egyik tagja Aszódi – azért tartja elsődlegesnek az OAH függetlenségének megőrzését, mert míg az OAH döntéseit a nukleáris biztonság határozza meg, addig a MEH számára az ellátás fenntartása az irányadó, és a két szempont adott esetben ütközhet.

A japán hatóságok a fukusimai atombaleset egyik súlyosbító körülményeként állapították meg azokat az összefonódásokat, melyek a honi tervezetben is szerepelnek. Úgy vélik, a terv nemzetközi egyezményeket sért, ami veszélyezteti a paksi bővítést. Az NFM ennek kapcsán megjegyezte, figyelembe veszik a nemzetközi kötelezettségeknek, vállalásoknak való megfelelés alapos elemzését, és mindent elkövetnek a nukleáris biztonság szavatolása érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.