Felújítják a pusztaedericsi földgáztárolót

Tavaszra elkészül az E.On Földgáz Storage Zrt. (EFS) pusztaedericsi föld alatti gáztárolója kitároló rendszerének felújítása, a mintegy 1,5 milliárd forintos beruházással nagymértékben javul a tároló üzemelési biztonsága.

A Hirado.hu írása szerint a pusztaedericsi tároló egyetlen nyugat-magyarországi tárolóként fontos szerepet tölt be a régió földgázellátásában, ugyanakkor biztosítja az országos távvezetéki rendszer hidraulikai egyensúlyát. Összkapacitása 340 millió köbméter, kitároló kapacitása napi 3,1 millió köbméter – ismertette Fritsch László, az EFS üzemeltetésért felelős igazgatósági tagja.

A tárolót 1972-ben építették, a rendszeres karbantartás már nem volt elegendő ahhoz, hogy biztosítani tudja az eredeti mennyiségben és minőségben a földgázkitárolást az üzemelési biztonsági elvárások mellett, ezért szükségessé vált a kitároló rendszer teljes felújítása, illetve az üzembiztonsági rendszer átalakítása.

A kitároló rendszer után fel kell újítani a besajtoló rendszert is, le kell cserélni a mintegy 35 éves kompresszorokat. A projektet már előkészítették, heteken belül a beruházási döntés is megszületik róla. Ez 1,5-4 milliárd forintos további fejlesztést jelenthet Pusztaedericsen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.