Nagyon csúnya hét jöhet

Akár 10 forinttal is drágulhat jövő héten a benzin, öttel pedig a gázolaj – vélekedik a nemzetközi piac folyamatai alapján a GKI Energiakutató.

Az irányadó üzemanyagtőzsdén az elmúlt egy hét során jelentősen nőtt a benzinár, de a forint árfolyama is gyengült, sőt ez pénteken igen jelentős mértéket öltött. Ha az előrejelzés megalapozottnak bizonyul, a legutóbbi 3 forintos emelés után a benzin kiskereskedelmi átlagtarifája szerdától elérheti a literenként 428 forintot, amely egyébként megegyezne a gázolaj ugyanakkorra várható árával. Az irányadó piacokon a benzin dollárára 6,1, míg a gázolajé 1,5 százalékkal emelkedett.

A forint a dollárral szemben pedig 0,6 százalékkal gyengült. A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak a héten a benzin esetében 6,7, gázolaj esetében pedig 2,1 százalékos emelkedést mutatnak. A benzin az elmúlt egy év során ugyanakkor még mindig egy-, a gázolaj pedig ötszázalékos árcsökkenést mutat. Egyhavi nettó átlagkeresetből viszont 2,5 százalékkal kevesebb benzint és másfél százalékkal több gázolajat lehet tankolni, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.