Panelárak a padlón

Kelet- és Nyugat-Magyarországon egyaránt átlagosan 8 százalékkal olcsóbban keltek el a panellakások tavaly, mint egy évvel korábban, ezzel a házgyári lakások árindexe elérte a válság óta mért legalacsonyabb értéket – derül ki a Duna House ingatlanközvetítő friss elemzéséből. A végtörlesztési hajrá miatt élénk forgalommal startolt magyarországi lakáspiac decemberben éves mélyponton zárt, alig több mint 6 ezer lakóingatlant értékesítettek.

Az év egészének mérlege ugyanakkor pozitív, az adásvételek száma 7,5 százalékkal volt több, mint 2011-ben.

A kereslet fokozatos lanyhulása az árak csökkenéséhez vezetett az utolsó negyedévben, ami helyenként rendkívüli mértékű alkulehetőséget biztosított a vásárlóknak.

A Duna House által jegyzett országos lakásárindex történelmi mélypontjára esett, hiszen 2008 első fél éve óta (mióta a társaság az árindexet készíti) még nem volt ilyen alacsony szinten. A jelenlegi esést jórészt a vidéki indexek drasztikus zuhanása okozta, amelyet a fővárosi mutatók enyhe emelkedése sem tudott ellensúlyozni. A vidéki lakásárindexek szerint az igazi nagy vesztes a panellakások szektora volt, egyes megyékben már stabilan 100 ezer forint alá csökkent a négyzetméterár. A vidéki téglalakások ára is csökkent, de nem drámaian. A fővárosban is megindult a tavalyi harmadik negyedévben a panelárak esése, de az év utolsó három hónapja a vidékkel ellentétben enyhe áremelkedést hozott. A budapesti téglalakások ára tűnik a leginkább ellenállónak, amely az elmúlt két év legjobb eredményét produkálta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.