Megalakul a Gyulait megmentő társaság

A gyulai önkormányzat még januárban önálló társaságot alapít a gyulai húsipar újjászervezésére – jelentette be Görgényi Ernő polgármester (Fidesz) hétfőn Gyulán a városi képviselő-testület és a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. egyeztető ülését követően. A tervek szerint az új társaság megvásárolja a húskombinát felszámolási eljárása során értékesítésre kerülő ingatlanokat és termelőeszközöket, és átveszi a dolgozókat. A polgármester szerint az újjászervezett vállalat két-három éven belül tehető nyereségessé. Az MTI tudósítása szerint a tanácskozáson részt vett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, aki hangsúlyozta: a kormány fontos feladatot teljesített, forrást biztosított a stratégiailag kiemelt gyulai húsipar részére a munkahelyek megőrzése és a működtetés fenntartása érdekében. Véleménye szerint a húskombinát és helyi húsipar jövője immár az önkormányzat kezébe került, s a jó teljesítmény a város és a kormány által decemberben létrehozott új felszámoló szervezet, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. együttműködésén múlik. A nagy múltú gyulai húsipari cégre az államnak jelentős befolyása lesz a jövőben az önkormányzaton keresztül – mondta Budai Gyula. Jelezte azt is, hogy figyelemmel kísérik majd a cég sorsát.

Mint korábban beszámoltunk róla az elmúlt időszakban az érintett, nehéz helyzetbe jutott húsipari cégek helyhatóságai állami juttatást kaptak. Kaposvár számára 3,5milliárdot, Gyula esetében 1,8 milliárdot, míg Pápa városnak másfél milliárd forintot utaltak át a kormány felhatalmazására. A gyulai polgármester ezzel kapcsolatban a hétfői sajtótájékoztatón kifejtette: „A forrásból a húsipart szervezzük újjá, és nem a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát nevű vállalatot.” Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Országos Szövetsége elnökének információi szerint a kisebb állattartókat csak közvetve érinti a gyulai felszámolás, ugyanis a Békés megyei vállalathoz, főként más feldolgozóktól – ahol sertésvágás is van – érkezett a hús. A Gyulai Húskombinát egyébként hatvanhat hitelezőnek tartozik, a követelések pedig tételenként 4,9 milliárd forintra, 2,16 millió euróra és 74 ezer svájci frankra rúgnak.

A fejleményekhez tartozik, hogy hétfő délután Szita Károly, Kaposvár polgármestere is bejelentette: a város kész tulajdonrészt szerezni a bajlódó helyi Kométa ’99 Zrt.-ben. Kifejtette: kétmilliárd forint értékben, de feltételekkel tőkét emel a város a vállalatban, a jelenlegi tulajdonostól is elvárják az egymilliárdos tőkeemelést. A városi tőkeinjekció feltétele, hogy a cég beszállítói a követelésük egy részéről lemondva szerezzenek tulajdonrészt. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.