Stratégiai csapásmérés a Molra

Az idén nyolcmilliárd forinttal mintegy 12 milliárdra csökkenhet a stratégiai gáztárolás költségeire a gázszámlákból befolyó összeg. A kormány döntése nyomán ugyanis januártól a lakosság nem fizet a biztonsági gáztárolásért.

Az idén nyolcmilliárd forinttal mintegy 12 milliárdra csökkenhet a stratégiai gáztárolás költségeire a gázszámlákból befolyó összeg – közölte lapunk megkeresésére Bártfai Béla, a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) vezérigazgatója. Ennek az oka, hogy a kormány döntése nyomán januártól a lakosságnak nem kell fizetnie a köbméterenként 2,06 forintos úgynevezett biztonsági készletezési díjat. (Az állam erre is rak áfát, vagyis a tétel mértéke a bruttó gázszámlában 2,6 forint.) Az 1,2 milliárd köbméter kapacitású – jelenleg mintegy 800 millió köbméterig feltöltött – algyői stratégiai földgáztároló 74 százalékban a Mol, 26 százalékban pedig az MSZKSZ tulajdonában lévő MMBF Zrt. kezében van.

A benne tárolt stratégiai gázkészletek tulajdonosa az MSZKSZ, amely formálisan ugyan a magyarországi gázcégeké, ám a legfontosabb döntéseket – így például az esetleges készletfelszabadításról szólót – csakis a kormány hozhatja meg. Az MSZKSZ a tárolót annak 2010-es üzembe állításakor töltötte fel gázzal, amit hitelből vásárolt meg. A gázszámlába foglalt sok-sok két forintot részint ennek visszafizetésére, részint az MMBF számára fizetendő tárolási díjra fordítják, információink szerint körülbelül fele-fele arányban.

Az előző kormányok idején a tétel méretét politikusok még egy forintra becsülték, ám az azóta a duplájára nőtt. A Fidesz-kormány jelentősen lazította a stratégiai tárolás szabályait: a miniszter immáron lecsökkentheti a tárolandó mennyiséget akár 600 millió köbméterre, másrészt tavaly év elején el is adattak belőle közel 400 millió köbmétert. A tavaly decemberben elfogadott biztonsági tárolásról szóló törvény pedig egyenesen arról rendelkezik, hogy ilyen készleteket csak az állam tárolhat.

Az algyői stratégiai földgáztároló
Az algyői stratégiai földgáztároló

Noha a szabály csak júliusban lép életbe, tudvalévő, hogy jelenleg az államnak sem stratégiai, sem kereskedelmi célú gáztárolója nincs. Igaz, a múlt év végén szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy az állam megvásárolja az E.ON kereskedelmi gáztárolóit. Noha a Mol korábbi információink szerint hosszú hónapok óta szondázza a piacot, vevőket keresve saját egységére, államosítás tekintetében erről egyelőre nem esik szó. Bártfai Béla felhívta lapunk figyelmét, hogy az MSZKSZ számára a gázcégek továbbra is az eddigi összeg befizetésével tartoznak, de annak lakosságra eső részét később visszaigényelhetik.

Ugyanakkor így is nyernek néhány hónapot. Tartalékaik is biztosítanak némi mozgásteret, például az MMBF-től kapott tavalyi osztalék. A helyzet áthidalása végett további hiteleket nem terveznek felvenni – szögezte le. Azon felvetődött ötlet kapcsán, hogy a kormány a jövőben talán nem is a Moltól, hanem az E.ON-tól megvásárolandó mezőn képzelné el a stratégiai gáztárolást, Bártfai Béla megerősítette: az MSZKSZ szakmailag bármely telephelyen kész megteremteni a stratégiai gáztárolás feltételeit.

Szakértők értékelése szerint a Molt formálisan egyelőre nem érinti a döntés, hisz az MMBF továbbra is egy magánjogi szerződés alapján vasalja be rendszeresen az MSZKSZ-en az – információink szerint ráadásul még mindig az 1,2 milliárd köbméter után fizetett – tárolási díjat. Érdekes jogvita kerekedhet abból, ha az MSZKSZ, hivatkozva a 40 százalékos bevételnyesésre, megszünteti vagy csökkenti a bérleti díj fizetését. Mindazonáltal többen úgy vélik, a kormány lépéseinek célja valójában a Mol stratégiai gáztárolójának ellehetetlenítése. (Amellett persze, hogy a lakossági gázárcsökkentés csak eme tétel kivonásával érte el az ígért tíz százalékot.)

Megfigyelők a Mol és a kormány között ez ügyben is tárgyalásokat várnak, amit minden bizonnyal siettet a tárolási törvény hatálybalépésének július 1-jei időpontja is. Az eseményeket – a korábbiaknak megfelelően – a Molnál lapunknak továbbra sem kívánták kommentálni. Arról, hogy a stratégiai készletezési hozzájárulás kikerült a lakossági számlából, a fogyasztók leginkább csak Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető sajtótájékoztatóiról tudhatnak. A gázszolgáltatók tarifahirdetményeiben ugyanis e tételről dodonai megfogalmazásokkal találkoztunk.

Például azt írják, hogy a feltüntetett tarifatételek nem tartalmazzák a stratégiai tárolási díj mellett a forgalmi adót sem. Ám az áfát ugyebár ettől függetlenül nyilvánvalóan ki kell fizetni. Ismereteink szerint ez sem véletlen, ugyanis a szolgáltatók e tárgyban csupán egy minisztériumi levelet kaptak, mely szerint mostantól kezdve nem számíthatják fel a lakosság felé a stratégiai készletezési díjat. Most már csak az a kérdés, miként változnak az álláspontok, ha netán újra lesz orosz–ukrán gázstop.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.