Csúcsforgalom Debrecenben

Csaknem 50 ezer utasa volt 2012-ben a debreceni repülőtérnek, szemben a 2011-es harmincezerrel. A forgalomnövekedéshez jelentősen hozzájárultak a Wizz Air menetrend szerinti járatai, amelyek indulásuk óta 28 ezer utast szállítottak a cívisváros repterére, illetve onnan más városokba.

A tavalyi charterszezont a Germania légitársaság Berlin és Debrecen között közlekedő gépe nyitotta, a 2011-es 13 ezer utast követően tavaly már 18 ezren utaztak Debrecenből nyaralni. Berlin mellett Moszkvából is szép számmal jöttek turisták Hajdúszoboszlóra a repülőtér szolgáltatásait igénybe véve, míg Debrecenből Törökországba két légitársaság, Tunéziába, Egyiptomba és Bulgáriába pedig egy-egy charterlánc szállította a nyaralókat.

A reptér június 18. óta szolgál ki menetrend szerinti járatokat. A Wizz Air London-Luton és Debrecen között közlekedő járata a légikikötő közlése szerint szinte kivétel nélkül 80-90 százalékos kihasználtsággal üzemelt, a 2012-ben mintegy 26 ezer utast szállított. A sikerre való tekintettel a londoni járatot márciustól heti háromról ötre sűrítik.

Az eindhoveni és a milánói Wizz Air-járatok decemberi indulása azt jelentette, hogy immár naponta fogad és indít járatokat a debreceni repülőtér, ahol ennek elősegítésére számos fejlesztés is megvalósult: a téli üzemre jégtelenítők és hókotrók érkeztek, de megújult a repülőgépek kiszolgálásához használt eszközpark is, így például a poggyászátvilágító berendezés. (V. G. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.