Egyre több az állástalan

Ezúttal sem okoztak meglepetést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt legfrissebb foglalkoztatási adatok. A munkanélküliségi ráta szeptember-november között 10,6 százalékra emelkedett az augusztus-októberi 10,5 százalékról, illetve azonos maradt az előző év hasonló időszakában mérttel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkanélküliek száma 4,6 ezer fővel 468 ezerre nőtt az előző háromhavi átlaghoz, míg 7,2 ezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A foglalkoztatottak száma azonban közel 10 ezer fővel 3,925 millióra csökkent az előző trimeszterhez képest, miközben tavaly szeptember-novemberhez viszonyítva 55 ezerrel nőtt. A Nemzetgazdasági Minisztérium ez utóbbit a kormányzat munkaerő-piaci intézkedéseinek tulajdonítja, a szakértők azonban egyszerűen a közmunka felfutásával magyarázzák.

A foglalkoztatottak aránya a 15–64 éves korosztályban egy év alatt 1,4 százalékkal 58,1 százalékra nőtt. Egyértelműen és folyamatosan bővül az aktívak száma. Az egy év alatti, több mint 62 ezres fős plusz alapvetően a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételeknek és a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatának tulajdonítható, s mivel a szabályok továbbra is érvényben vannak, valószínűleg a közeljövőben is folytatódik az aktívak táborának gyarapodása.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint szezonális hatások miatt a következő hónapokban csökkenhet a foglalkoztatás és emelkedhet a munkanélküliség. Az év elejére 11,6 százalékig is emelkedhet a munkanélküliségi ráta, onnan a nyár végére 10,3 százalékig süllyedhet. Tavaly az éves átlagos munkanélküliség – valamivel magasabb foglalkoztatás mellett – 10,9 százalékos lehetett, idén pedig 10,8 százalékra mérséklődhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.