Kormányzati csapás a versenyképességre

A kormány eddig nem cáfolta azokat a szakértői számításokat, miszerint január elsejétől 10-15 százalékkal emelkedik a középvállalatok áramdíja. A drágulás megfigyelők szerint a mikrovállalkozások és a legnagyobb gyárak kivételével valamennyi céget érinti. A szakhatóság ugyanis az év elejével jelentősen megemelte az e kör által fizetendő áramszámla mintegy felét kitevő úgynevezett rendszerhasználati díjat.

Noha a mikrovállalkozásokon kívül a hazai társaságoknak már az úgynevezett versenypiacon kell áramot vásárolniuk, az adott üzemméretre vonatkozó rendszerhasználati díj egységes, vagyis a kereskedők csak a számla másik felét kitevő energiadíj mértékében versenyeznek.

A döntést előbb-utóbb mindenkinek a pénztárcája megérzi – fogalmazott lapunknak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Az áremelés közvetlen kárvallottja lehet minden nagyobb áramfelhasználású középvállalkozás, így a hűtőházak, a pékek vagy a gépgyártók éppúgy, mint az ismert nagy ipari létesítmények, például autógyárak – fogalmazott. A vállalkozások kiadásait emellett a kötelezően előírt öt-hat százalékos minimálbér-emelés is nagymértékben növeli. A cégek természetes törekvése, hogy emelkedő költségeiket áthárítsák a fogyasztókra, jórészt a lakosságra. A főtitkár ezt jelen esetben is komoly, inflációgerjesztő veszélynek látja.

Mivel a gyárak többségének kétségtelenül a térségi, nemzetközi versenyben kell helyt állnia, így a lépés mindenképpen csökkenti a versenyképességüket. Ez pedig áttételesen a munkanélküliség növekedésével fenyeget. Már most látható, hogy mélypontra süllyedt a honi vállalkozások beruházási hajlandósága. Azt, hogy a kormány rendszeresen növekvő foglalkoztatásról ad számot, Dávid Ferenc – a szerinte túlméretezett – közfoglalkoztatásnak tudja be. Úgy vélte, a termelő ágazatokban inkább az elbocsátások jellemzőek. Hogy meddig feszíthető a húr, a főtitkár nem kívánta megbecsülni, mint ahogy egyelőre nem ismert olyan magyar vállalkozást sem, amely az áremelés miatt konkrét intézkedéseket tett volna.

Kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát is – amelyet a miniszterelnökkel köztudomásúlag jó viszonyt ápoló Parragh László vezet –, ám tőlük lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre. Az elnök a lapunknak adott év végi nyilatkozatában fontosnak nevezte a cégek rezsiköltségének kordában tartását. Akkori megfogalmazása szerint azt is eredménynek tartaná, ha nem kellene újabb emelésekkel szembesülniük. Kormányzati részről a céges áramáremelés tovagyűrűző hatására vonatkozó felvetésekre eddig csak kitérő válaszok születtek.

 

Lehet további árcsökkentés

„A Fidesz-frakció nem fog ellenállni”, ha a kormánynak lesznek további rezsicsökkentési tervei – reagált Rogán Antal frakcióvezető arra a megfigyelők által lapunk számára is megerősített értesülésre, miszerint további, akár többszöri tízszázalékos energiaár-csökkentésről is dönthet a kormány. A villamosenergia-, a távhő- és a földgázár január elsejei 10 százalékos csökkentésének köszönhetően 2013-ban az elmúlt hat év legalacsonyabb inflációja várható – jelezte Rogán, aki ennek folytán a reálkeresetek és a reálnyugdíjak emelkedésére számít.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.