Válságban is szépen hízik a vagyon

Hiába volt válságév 2012, a gazdagok még gazdagabbak lettek – derül ki a Bloomberg összeállításából. A világ száz leggazdagabb emberének összvagyona tavaly 241 milliárd dollárral 1900 milliárd dollárra gyarapodott. Ez 14 százalékos előrelépésnek felel meg. Összehasonlításképp: a világ vezető tőzsdecégeiből alkotott elitklub értékváltozásait lekövető MSCI World Index 13,2 százalékos pluszban, 1338 ponton zárta az évet.

Ennél is jobban teljesítettek az év második felében az európai piacok, ahol a EKB kötvényvásárlási programjának nyári meghirdetése óta 19,6 százalékkal erősödött az irányadó Stoxx Europe 600-as index.

A Bloomberg hírügynökség nyilvános üzleti adatokon alapuló, naprakész listája szerint a kiskereskedelemben és a telekommunikációban utazó mágnások átlagosan húsz százalékkal hizlalták vagyonukat. A százas listán szereplők közül csupán tizenhat befektető vagyona apadt az elmúlt egy évben. Az elemzők szerint idén is kedvezőek a perspektívák, s a szupergazdagok ismét két számjegyű vagyongyarapodást könyvelhetnek majd el.

Érdekesség, hogy a legnagyobb előrelépés a súlyos gazdasági válsággal, húsz százalék feletti munkanélküliséggel sújtott euróövezeti állam, Spanyolország egyik, névről kevéssé ismert polgárához kötődik. A többi között a Zara ruházati kiskereskedelmi láncot üzemeltető Inditex alapító-főtulajdonosa, a 76 éves Amancio Ortega vagyona 22,2milliárd dollárral 57,5 milliárdra ugrott. Az Inditex részvényárfolyama 66,7 százalékot erősödött, ez áll a háttérben. A cég idén is növekedni fog, de szakértők szerint nem ebben az eszeveszett ütemben. A kiválóan menedzselt, 86 országban több mint hatezer márkabolttal rendelkező és 116 ezer főt foglalkoztató Inditex árfolyamát a Massimo Dutti márka észak-amerikai bevezetése és a távol-keleti terjeszkedés támogatta meg a leginkább.

Ortega a legendás Warren Buffett amerikai nagybefektetőt, a Berkshire Hathaway konglomerátum főtulajdonosát szorította le a dobogóról augusztusban, igaz, ehhez az is kellett, hogy az évet 5,1 milliárdos pluszban teljesítő „Omahai Orákulum” időközben vagyonából 22,3 milliárd dollárnyit jótékonysági alapok gondjaira bízzon. Buffett egyébként – önmaga és klubtársai „ellenségeként” – a gazdagok megadóztatásáért, a progresszíven emelkedő adókulcsok mellett kampányol már jó ideje. A szoftverguruból filantróppá előlépett második helyezett, Bill Gates hétmilliárdot keresett, s főként a kezében lévő húszszázaléknyi Microsoft-részvénypakett 2,9 százalékos emelkedésének köszönhetően 62,7 milliárdra jött fel. Jótékonykodásban Gates ezúttal lemaradt barátja mögött.

A listavezető pozícióját egyelőre semmilyen komoly veszély sem fenyegeti: a latin-amerikai távközlési óriás, az America Movil mexikói tulajdonosa 22 százalékkal 75,2 milliárdosra gyarapította vagyonát. Carlos Slim ezzel fügét mutatott az őt bírálóknak, akik a mobilszolgáltatáson Latin-Amerikában elért nyereségét hatósági szabályozással, kormánytámogatással történt durva megcsapolására hivatkozva már-már temetni kezdték a mágnást. Slimet azonban banki és biztosítási érdekeltségei jócskán kárpótolták az America Movil gyengülő teljesítményéért.

Emlékezzünk meg a legnagyobb vesztesről is. Nem a 30 százalékos árfolyamveszteséggel vagyonát 17-ről 12 milliárd dollárra apasztó facebookos Mark Zuckerbergről van szó, hanem az 56 éves brazil Eike Batistáról, aki a bányászatban, olajiparban, építőiparban és infrastruktúrafejlesztésben egyaránt jelen van. Ő 10,1 milliárd dollárt bukott befektetésein, s 12,4 milliárd dollárról kell az idén megkezdenie a visszakapaszkodást.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.