Eléri a tíz százalékot az energiaár-csökkentés

Az energiaszolgáltatók nagy többsége a szabályoknak megfelelően tegnap megjelentette honlapján az új, elvileg tíz százalékkal csökkentett tarifákat. A – hangulatot egyébként jól jellemző – rémhírekkel ellentétben lapunk számításai szerint az áram- és gázszolgáltatók lakossági ügyfeleire a kormány valóban érvényesítette a tízszázalékos ármérséklést.

Az áramszámla különböző tételeinek módosítása révén rendre 10,02-10,1 százalékos árcsökkenést mértünk valamennyi szolgáltató összes lakossági tarifája esetében. Az áramszámla energiadíj-eleme – amely az áram mint termék ára és amely a teljes számlának mintegy felét teszi ki – az E.ON-nál a legalacsonyabb és az EDF Démásznál a legmagasabb. Mint arról korábban beszámoltunk, a legkisebb fogyasztásúakra vonatkozó A1-es díjszabás kedvezményes – évi 1320 kilowattóra alatti fogyasztásra vonatkozó – eleme, illetve az e feletti normál tarifa is „csak” 8,3-8,4 százalékkal csökkent.

A közkeletű nevén éjszakai, azaz vezérelt áram, illetve a lakossági hőszivattyús rendszer tarifája ennél nagyobb, 11 százalékos mértékben mérséklődött. A számla másik felét kitevő, az összes áramszolgáltatónál egységes úgynevezett rendszerhasználati díj viszont számításaink szerint az A1-es díjkategóriában 13 százalékkal, míg az éjszakai áram és a hőszivattyú esetében 9,4 százalékkal mérséklődött.

A kisebb áfamentes díjelemek, a hőtermelők támogatására szolgáló kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj, az állami Vértesi Erőmű fenntartását elősegítő szénipari szerkezetátalakítási díj, illetve a dolgozók kedvezményes tarifáját segítő kedvezményes árú villamosenergia-támogatására fizetendő összesen kilowattóránként 1,46 forintos díja ugyanakkor nem változott. Így összességében a mindenki számára alapvető kedvezményes bruttó A1-es tarifa kilowattóránként mintegy 43 forint lesz. Az A1 normál díjszabás 44,5-45 forint körül alakul, a vezérelt, illetve a hőszivattyús díj pedig összességében 27-28 forintot tesz ki kilowattóránként. A kabinet a nem forgalomalapú, hanem a fogyasztási hely szerint fizetendő havi alapdíjat is 10 százalékkal csökkentette, ami A1-es felhasználó esetén havi 183, vezérelt áram, illetve hőszivattyú használata esetén 60,3 forint lesz.

A gáz árszerkezete némileg eltérő, de a kormány bejelentései alapján itt is biztosítható a tízszázalékos árcsökkentés. Noha a forgalomarányos díjak szolgáltatótól, illetve fogyasztástól függően csak mintegy 8,2-8,4 százalékkal mérséklődtek, a kabinet tájékoztatása szerint kikerül a lakossági számlából a 2,6 forintos biztonsági készletezési díj, ami így összességében már kiadja a mínusz 10 százalékot. Az éves alapdíj szintén tíz százalékkal csökkent bruttó 14.314 forintra.

Munkacsoportot alakít a Fidesz parlamenti frakciója a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés ellenőrzésére és nyomon követésére – közölte Rogán Antal frakcióvezető az MTI tudósítása szerint szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A munkacsoport vezetője, Németh Szilárd csepeli polgármester, országgyűlési képviselő bármilyen jogszabály-módosítást kezdeményezhet a parlamentben és a kormányzatnál is, ha a testület úgy ítéli meg, hogy „a szolgáltatók trükköznek” az árcsökkentés ügyében – mondta Rogán Antal. Megjegyezte: a rezsidíjaknak az év elejétől hatályos mérséklését három törvény- és tizenegy rendeletmódosítás, valamint több energiahivatali határozat foglalja össze.

„Mindenhol ki kell jönnie a tíz százaléknak (...) és ha ez nem sikerül, akkor további döntéseket is készen állunk meghozni” – hangsúlyozta a politikus. Az árcsökkentésnek a nagyfogyasztókra való esetleges áthárítását firtató felvetésre kijelentette azt is: a kormány minden területen, ahol lehetősége van rá, élni fog a kezében lévő árszabályozási eszközzel.

Németh Szilárd a csepeli erőmű előtt tartott tájékoztatón közölte, a szakértőkből álló testület e héten megalakul, a lakossággal és a szolgáltatókkal is tartja majd a kapcsolatot, a munkájába pedig fogyasztóvédőket is bevon. A cél az, hogy a tízszázalékos csökkentés minden háztartásban érvényesüljön – emelte ki. Egyúttal felhívta a figyelmet: a rezsicsökkentés először a februári számlákban lesz érezhető. Javasolta továbbá, hogy azok a fogyasztók, akik mérőórájuk állását önbevallásos módszerrel diktálják be, a minél pontosabb elszámolás érdekében már a január 1-jei adatokat is jelentsék be hivatalosan a szolgáltatóiknak.

A tájékoztatón kiosztott háttéranyagban kifejtették: a földgáz esetében a lakossági fogyasztók alapdíja tíz százalékkal, a köbméterenként fizetendő gázdíjak pedig 8,2 százalékkal mérséklődnek. Utóbbit azonban kiegészíti az, hogy a háztartások mentesülnek a földgáz biztonsági készletezési díjának megfizetése alól, ami további 1,8 százalékos csökkenést jelent. A villamos energiánál a forgalmi díjak átlagosan 8,4 százalékkal lesznek kevesebbek, ezen felül pedig 1,6 százalékkal csökkennek a rendszerhasználati díjak. A távhő esetében a 2012. november 1-jén alkalmazotthoz képest csökkenhet tíz százalékkal az ár. Korábban a kormány is létrehozott egy négytagú bizottságot – Fónagy János államtitkár vezetésével – a gáz-, az áram- és a távhőárak tízszázalékos csökkentésének nyomon követése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.