Pápai örömhír

A pápai önkormányzat tőkét emel a helyi húsipari céget működtető, 600 millió forint jegyzett tőkéjű Pápai Hús 1913 Kft.-ben – mondta el lapunknak a város polgármestere. Áldozó Tamás kifejtette: az önkormányzat közvetve és közvetlenül összesen mintegy 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a társaságban, ezt szeretnék 50-75 százalék közé emelni.

A pontos mérték azon is múlik, hogy a többi tulajdonos részt vesz-e a tőkeemelésben, s ha igen, mekkora összeggel. Mindenesetre a város részéről az ehhez szükséges forrás rendelkezésre áll, ezt a kormány biztosította a helyhatóságnak. A kabinet a közelmúltban több helyhatóságnak is szubvenciót nyújtott költségvetési sorokon. Ezek között van az a három város is, amelyet a helyi húsipari cégek megmentése kapcsán az utóbbi időben sokat emlegettek: Kaposvár 3,5 milliárd forintot, Gyula 1,8 milliárdot, míg Pápa 1,5 milliárd forintot kapott.

Áldozó Tamás szerint ahhoz, hogy a kívánt tulajdoni arányt elérjék, a város kész a teljes 1,5 milliárd forintos keretet felhasználni. Ez már csak azért is fontos számukra, mert így a cégnél dolgozó mintegy 1100 embernek biztosítva lesz az állása, miután megoldódnak a húsüzem forgóeszközhiányból származó gondjai.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a társaság képviselőivel és a beszállítókkal folytatott pápai egyeztetés után hangsúlyozta: mindhárom húsüzem esetében megnyugtató megoldás született az elmúlt napokban. Szerinte a kormánynak egyetlen feladata maradt: az, hogy a nagy múltú üzem részére megerősítse a belső piacokat, és segítsen a külső piacokon a jelenleginél is nagyobb részesedést szerezni.

Ez azonban nem ígérkezik könnyű folyamatnak. Szakmai vélemények szerint dicséretes, hogy a kormány most segítséget nyújtott a vállalkozásoknak, ám ezzel az ágazat gondjai nem oldódtak meg, a társaságok nehézségei pedig éppen ezekre vezethetők vissza. Sokszor hallani, hogy az importtermékek és -alapanyagok jelentik az egyik legnagyobb nehézséget, ám Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint nem feltétlenül ez okozza a gondot. Sokkal inkább a magas áfa miatt hatalmasra duzzadt feketegazdaság. Egyes becslések szerint ez a sertéságazat teljes forgalmának mintegy 30 százalékát is kiteszi.

Az elnök szerint ha ezt nem sikerül lejjebb szorítani, akkor nagyon kevés lehetőségük marad a cégeknek: a magas áfa miatt roppant nagy a kísértés, s ennek nem mindenki tud ellenállni, aki viszont tisztességesen gazdálkodik, az rögtön 30 százalékos versenyhátrányba kerül. Egy cégvezető ehhez hozzáfűzte: ha ezt a kérdést nem rendezik belátható időn belül, akkor a húsüzemek nagyon hamar a jelenlegihez hasonló helyzetben találhatják magukat.

Kapuvári arról is beszélt, hogy a kereskedelmi láncok nagy tárgyalási erővel rendelkeznek, ezért a hazai húsüzemek az indokolt áremeléseket is nehezen tudják érvényesíteni. Itt is csak kormányzati segítséggel lehet szerinte megoldást találni. Az alapanyagárak drasztikus megugrása miatt minimum 10-15 százalékos áremelést tart szükségesnek a húsiparban a jövő év első felében, mert ha ez elmarad, akkor nagy a valószínűsége, hogy még több üzem zár be, és sokan felhagynak a tenyésztéssel. „A húsipar az elmúlt két évben veszteséget termelt, s ha ebben nem lesz változás, akkor az adósságok kezelhetetlen mértékűre növekedhetnek” – vázolt egy nem túl szép jövőt az elnök.

A Pápai tulajdonosai

- Pápa önkormányzata

- Nyugat-Agro Sertéstenyésztő

- K . Pápai Víz- és Csatornamű Zrt.

- Dedeko K .

Ismét szorongatott helyzetben találhatják magukat a húscégek, ha a kormány nem foglalkozik az ágazat alapvető problémáival
Ismét szorongatott helyzetben találhatják magukat a húscégek, ha a kormány nem foglalkozik az ágazat alapvető problémáival FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.