Közös tenderekkel sok milliót spórolnak az állami cégek

2013-ban 158 millió forinttal költ kevesebbet villanyszámlára 62 állami cég (Volánok, regionális vízművek, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató védett műhelyek stb.), miután a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közösen tendereztette a cégek által felhasznált energiát, s így jobb árat ajánlottak a szolgáltatók – tudta meg a Népszabadság az MNV illetékeseitől.

A vagyonkezelő két éve szervez közös földgáz- és árambeszerzési projekteket, az első évben még mintegy tucatnyi állami cég közreműködésével, de mára a részt vevő cégek száma a gáz esetében megötszöröződött, az áram esetében pedig immár 62 cégre nőtt. A tender végső szakasza számítógépes árlejtéssel zajlik, a versenyben részt vevő szolgáltatóknak valós időben kell megtenniük tétjeiket, így kizárt bármiféle visszaélés. A 62 társaság közbeszerzési projekt keretében összesen 258 GWh villamos energiát szerzett be, ez portfóliószinten 158 milliós megtakarítás. Két év alatt eddig a normál piaci árhoz képest 776 millió forintos összmegtakarítást értek el, miközben 8,3 milliárd forintot költöttek energiára.

A közös versenyeztetés további, számszerűen ki nem fejezhető eredménye, hogy a résztvevők fogyasztását portfóliószintű toleranciasávon belül kezelik a szolgáltatók. Az áramtenderen négy különböző csomagra pályáztak a szolgáltatók, hármat az MVM Partner nyert meg, egyet az E.ON, utóbbi részesedése kevesebb, mint húsz százalék. Az MNV a jövőben a cégek energiatakarékossági programjait is ösztönözni kívánja – tudtuk meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.