Zuhant a forint

Az ünnepek alatt, ha takarékon is, de zajlott az élet a devizapiacokon, s a fejleményeknek alighanem a devizahitelesek örülnek a legkevésbé. Folytatódott ugyanis az a folyamat, amely már a múlt hét végén kezdődött, s tovább gyengült a forint: tegnap délután az eurót295, adollárt223, asvájci frankot 244 forinton jegyezték. Ez féléves mélypontot jelent.

A forintgyengülés elsősorban a rossz piaci hangulattal magyarázható – vélekednek az elemzők. A befektetők ezekben a napokban az amerikai költségvetési folyamatoktól tartanak leginkább. Ha ugyanis az USA-ban a politikusok nem találnak kompromisszumos megoldást, akkor életbe léphet a fiscal cliff intézménye, amely olyan megszorításokkal jár együtt, amely a szakértők szerint recesszióba taszítja az USA gazdaságát. A pesszimista hangulatban pedig a befektetők a kockázatmentes eszközöket keresik, elfordulnak a rizikósabb célpontoktól, így például a forinttól.

Érdekes ugyanakkor, hogy az elmúlt néhány napban a magyar forint gyengébben muzsikál a régiós társainál, mind a román lej, mind a cseh korona, mind pedig a lengyel zloty jobban szerepel a forintnál. Elemzők ugyanakkor megjegyzik: a forint az ünnepi kilengések után gyorsan korrigálhat is, hiszen különösebb helyi oka nincs a mostani gyengülésnek. Mivel ünnepnapokon a magyar bankközi piac nincs nyitva, csak a nemzetközi kereskedésekben lehet a forintra üzleteket kötni, a viszonylag alacsony forgalomban könnyen elmozdulhat az árfolyam.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.