Szolgáltatói csiki-csuki

Lapunk értesülése szerint az önkormányzati tulajdonú Ózdi Távhő Kft. a napokban arról tájékoztatta a város több mint 5500 távfűtéses lakásában élőket, hogy januártól 4,2 százalékkal emelik a távhődíjat. A szombaton megjelent országos hatáskörű rendelet ugyanakkor úgy rendelkezik, hogy a lakossági távhőfogyasztók januártól a novemberben alkalmazott szolgáltatási díjnál tíz százalékkal alacsonyabbat kell fizessenek.

Fürjes Pál polgármester az ügy kapcsán vasárnap lapunknak annyit jegyzett meg, a meglehetős bonyolult rendeletet még elemzik, így a két ünnep között döntenek az ózdi árváltoztatás tényleges mértékéről. Az előzményekről elmondta: a kormány tavaly márciusban befagyasztotta az összes magyarországi távhőszolgáltató tarifáját, ám idén januártól országszerte legfeljebb 4,2 százalékos emelést engedélyezett.

Ezt a legtöbb helyhatóság érvényesítette is. A kevés örvendetes kivétel közé tartozott akkor Ózd: az észak-magyarországi városban ugyan „érvénybe” léptették a magasabb tarifákat, ám azokat hatékonyságjavításra hivatkozva nem „érvényesítették”. Ezt az amúgy általában rossz hírekkel övezett város kapcsán akkor bezzeg nem kürtölték világgá – jegyezte meg a polgármester némi keserűséggel.

Sőt, a következő adandó alkalommal, azaz július elsejével sem emeltek, mondván, a júliustól júliusig tartó gázévben sikerült a korábbinál kedvezőbb gázbeszerzési szerződést kötniük. Ám novemberben a Magyar Energia Hivatal a távhő belső szerkezetének rendezése kapcsán 90 millió forinttal csökkentette az 1,2 milliárdos forgalmú Ózdi Távhő támogatását. Mivel ezt nem tudják kigazdálkodni, januártól a már korábban „érvényesített” emelés tényleges hatálybaléptetése mellett döntöttek.

A Fidesz–KDNP-s polgármester a megjelent szabályok áttanulmányozása előtt még úgy vélte, a tízszázalékos árcsökkentésre vonatkozó kötelezvény náluk a 4,2 százalékos emeléssel együtt ténylegesen 5,8 százalékos csökkenésként jelenhet meg. Ilyen megoldás esetén tehát – a már kipostázott tájékoztatók ellenére –bizonyosan nem lesz 4,2 százalékos emelés. Azt nem kívánta megbecsülni, mi történne, ha a megjelent szabályok alapján márpedig nekik is tíz százalékkal kellene csökkenteniük.

Megjegyezte: amellett, hogy már a 90 milliós elvonást sem tudják egyik napról a másikra kitermelni, jövő júliusig kötöttek gázbeszerzési szerződést: ez teszi ki a gyártási költségek 75 százalékát. Ezen annak időtartama alatt nehezen tudnak módosítani. 25 százalékos árrésükből tíz százalékpontot csökkenteni lehetetlen – fűzte hozzá. Egyelőre tehát nem látja a mozgásterüket. Javíthatna a helyzeten – vetette fel –, ha visszakapnák az elvett támogatást. Ez az elmúlt napokban meghallgatásra találhatott, mivel a szombaton megjelent rendeletek szerint a hivatal visszaállította az eredeti támogatási mértéküket.

Az illetékes nemzeti fejlesztési tárcánál a hét közepén – amikor még dolgoztak a szabályokon – megkeresésünkre az ügy kapcsán annyit szögeztek le, hogy az új szabályokat mindenkinek be kell majd tartania. Szakértők szerint nem egyedi eset, hogy a helyhatósági irányítás alatt álló távhőcégek bonyolult, egyedi tarifarendszert alkalmaznak. Ezzel némely esetben sikerül még a különböző szintű egységesítési, illetve árbefagyasztási törekvéseket is megkerülni. Az ilyen megoldások jogszerűek bár, de rendre ellene hatnak a már az előző kormányok idején is határozottan megfogalmazódott központosítási törekvéseknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.