Mentik a húsipari cégeket

Miután a kormány fél évig tétlenül nézte a Gyulai Húskombinát haláltusáját, most váratlan gyorsasággal összerakta a mentőcsomagot a társaságnak és azzal együtt a kaposvári és a pápai húsipari cégeknek.

Miután a kormány fél évig tétlenül nézte a Gyulai Húskombinát haláltusáját, de legalábbis nem hozott érdemi intézkedést annak érdekében, hogy a legrégebbi hazai húsüzem elkerülje a végül októberben elrendelt felszámolást, most váratlan gyorsasággal összerakta a mentőcsomagot a társaságnak, és azzal együtt a kaposvári és a pápai húsipari cégeknek, melyek összesen több mint ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Csomagolják a szeletelt kolbászt a Gyulainál. A gyárat a helyi önkormányzat üzemeltetheti tovább
Csomagolják a szeletelt kolbászt a Gyulainál. A gyárat a helyi önkormányzat üzemeltetheti tovább FOTÓ: MÓRICZ SIMON

A napokban a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból kiderül, hogy a kabinet a helyi önkormányzatok támogatásai és helyben maradó személyi jövedelemadója „fejezet” alatt több helyhatóság számára is szubvenciót nyújtott, az említett három település számára azonban „egyes önkormányzatok feladatainak támogatása” címén nagyobb összeget folyósított. Kaposvár számára 3,5 milliárdot, Gyula esetében 1,8 milliárdot, míg Pápa városnak másfél milliárd forintot utaltak át a kormány felhatalmazására.

Az ügyet jól ismerő forrásaink szerint ezek a tételek valóban azt a célt szolgálják, hogy a helyhatóságok ennek révén rendezzék az adott településen működő húsipari cég helyzetét, vagy legalábbis enyhítsenek gondjain. Mindez egybeesik a lapunk által korábban közölt elképzeléssel, melyek szerint – mintegy megkerülve Brüsszelt – az állam forrást biztosít a helyhatóságok számára, s így csak közvetve venne részt a húsipari társaságok megmentésében.

Korábban úgy tudtuk, hogy Kaposvár és Pápa esetében a biztosítandó pénzügyi forrás fejében a helyhatóságok tulajdont szereznek a vállalatokban. Hogy ez valóban így lesz-e, azt pénteken már nem sikerült megtudnunk, mert az önkormányzatoknál délután már nem értünk el olyat, aki nyilatkozhatott volna az ügyben. Gyula esetében más a helyzet, miután a cég már felszámolás alatt van. Ott a helyhatóság szerepvállalásával egy új vállalkozást hoznának létre, amely bérbe venné a Gyulai Húskombinát üzemét és eszközeit, s így működtetnék tovább a kombinátot.

Görgényi Ernő polgármester megkeresésünkre annyit mondott, hogy a kormány valóban 1,8 milliárd forintot biztosított a település számára munkahelyvédelmi feladatok ellátására. A városvezetés úgy döntött, hogy ennek egy részét a helyi húsipar újraszervezésére fordítja. A pénz már meg is érkezett számlájukra. Azon kérdésünk elől ugyanakkor kitért, hogy az önkormányzat milyen formában kívánja levezényelni a mentőakciót, mondván, ez még kidolgozás alatt áll, így erről csak a későbbiekben tud nyilatkozni. Arra a felvetésünkre, hogy lesz-e új cég, amely bérelné a Gyulai Húskombinát egységeit, hasonló választ adott.

Az ügyben megkerestük a felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofi t (NRN) Kft. vezetőjét, Kovács Csabát is, hogy mi lesz a Gyulai sorsa, ám ahogy néhány nappal korábban, úgy most is csak anynyit mondott, hogy az ügyre később térjünk vissza, mert a cég még nem került át az NRN-hez. A felszámolási feladatokat jelenleg a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit (HFN) Kft. végzi, s ettől a cégtől kerül majd át a Gyulai az NRN-hez. (Úgy tudjuk, erre január 15-ig van idő.)

Forrásunk szerint az önkormányzatoknak igyekezniük kell, nem ülhetnek sokáig a most kapott forintokon. A Gyulainál például a korábban jelzett csoportos létszámleépítést csütörtökön az illetékes munkaügyi központnak is bejelentette a HFN. Ráadásul a várt 300-nál többen, 349 dolgozó kapja meg a felmondását, vagyis lényegében a cég összes alkalmazottja. A folyamat január 20-ig tarthat, addig valószínűleg minden dolgozó kézhez kapja a felmondását, vagyis az önkormányzatnak igyekeznie kell, ha egyben akarja tartani a szakembergárdát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.