Egyoldalú áldozatvállalás

A Richter Aranyanyu Díjat Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt. alapította 2011-ben. A 200 ezer forinttal járó elismerést azoknak a köztünk élő hősnőknek ítélik oda, akik nap mint nap sokat tesznek az emberekért, a családokért és a közösségekért.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megmozdult az egész ország a Richter Aranyanyu Díj felhívására, melynek célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése.

Csaknem félezer jelölés érkezett a meghirdetett három kategóriában, így összesen 12 Aranyanyu-jelöltet neveztek meg a díj alapítói. A Richter a gazdasági nehézségek ellenére igyekszik fenntartani azokat a támogatásokat, amelyekre korábban is fókuszálta mecenatúráját – mondja Beke Zsuzsa PR- és kormányzati kapcsolatok igazgató.

 –Ezek közé tartozik a Rátz Tanár Úr Díj, amely az oktatásban jelentős eredményeket elérő középiskolás tanárok elismerésére indítottunk évekkel ezelőtt.

Az Aranyanyu Díj is immár hagyományosnak mondható, és szorosan kapcsolódik a Richter a nőkért – ugyancsak tavaly megkezdett – programunkhoz.

Fókuszprogramok

– Ezeket a kezdeményezéseket azért tartjuk fontosnak, mert bár társaságunk a nőgyógyászati termékek széles skáláját gyártja és forgalmazza, de sokkal inkább a nők társadalmi megbecsültségére és az oktatásban, valamint az egészségügyben dolgozó nők munkájának fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. A legutóbbi pályázatot Hogyan változtatja meg az anyaság a nők életét? címmel hirdettük meg. Évente kétszer hirdetünk eredményt ebben a pályázatban, amelyre mind több pályamunka érkezik, idén már több mint 400-an vetették papírra gondolataikat a témakörrel kapcsolatban.

Országszerte megalakultak az Aranyanyu-klubok, ahol rendszeres időközönként találkoznak a gyengébbik nem képviselői, és nemcsak ismereteket cserélhetnek, hanem szakértőinkkel is konzultálhatnak problémáikról. Mindezek mellett változatlanul fontosnak tartjuk a természettudományi oktatás támogatását is, hogy a középiskolákban és az egyetemeken a jövő értelmisége jobb körülmények között tanulhasson, folytathassa azokat a nagyszerű hagyományokat, amelyek korábban nagyon sok dicsőséget szereztek az országnak.

Támogatás nélkül

Annál is tiszteletre méltóbb a Richternek, Magyarország legnagyobb gyógyszergyárának társadalmi felelősségvállalása, mert semmilyen támogatást nem élvez a piacon. Európa országaiban, ha Magyarországon kiállított receptet akar beváltani valaki, a gyógyszerészek azonnal felhívják a figyelmét arra, a recepten feltüntetett terméknek van hazai megfelelője, amely ugyanazokat az összetevőket tartalmazza, mint a vényen megjelölt termék.

Ez a mechanizmus nálunk egyáltalán nem érvényesül, az iparvédelmet a jelenlegi magyar rendszer nem támogatja, sem a kormányzat, sem a gyógyszerkassza nem ösztönzi erre a patikákat. Változatlanul problémát jelent az úgynevezett „vaklicit”, amikor a külföldi gyógyszergyártók által megajánlott alacsony árakat veszi figyelembe az OEP a termékek preferálásánál.

Káros a vaklicit

Holott a vaklicitnél megajánlott árak a gyakorlatban tarthatatlannak bizonyulnak, mert a folyamatos szállítást már nem garantálja a külhoni cég. Viszont a hazai termékek már nem kapják meg azt az arányos támogatást, amelyet licitnél drágább termékek esetében figyelembe kellene venni. Ezeknek az anomáliáknak következtében a Richter ma már termékeinek csupán 10 százalékát tudja forgalmazni a magyar piacon, a többit külhonban értékesíti. Mindennek ellenére a Richter változatlanul felvállalja a társadalom iránti felelősséget, nem kalkulál áldozatkészségének semmiféle honorálásával, kizárólag az ország előrehaladását szolgálja társadalmi felelősségvállalási programjainak megvalósításával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.