Visszaveszi az Opeltől gyárait a General Motors

Az államtól részvényeit, az Opeltől gyárait vásárolja vissza a General Motors (GM), az üzleti cserebere és pénzügyi tranzakció része a szentgotthárdi motorgyár is. 2016 végéig hat üzemét adja át anyavállalatának az Opel, hogy európai működését finanszírozhassa, ez volt a GM feltétele az egymilliárd dolláros hitelkeret meghosszabbításához.

Az üzemek eladását a Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülése szerint december 13-án hagyta jóvá az Opel felügyelőbizottsága, de a hírt nem kívánta kommentálni Johan Willems szóvivő. A tranzakció érinti a szentgotthárdi motorgyárat, az ausztriai Aspern sebességváltó-üzemét, a torinói fejlesztési központot, a lengyelországi, gliwicei autógyárat, valamint az egyesült királyságbeli Loutonban és az oroszországi Szentpéterváron levő telephelyeket. A 2,5 milliárd dolláros tranzakció első részét már átutalta a GM az Opelnek, hogy kiváltsa a német kormány által 2009-ben nyújtott egymilliárd dolláros áthidaló kölcsönt, és ezzel visszaszerezze a teljes rendelkezési jogot.

Az Opel Magyarország szóvivője, Dános András lapunknak elmondta, hogy a szentgotthárdi gyár eddig is a General Motorsé volt, és az is marad, a konszernen belüli cserebere és tulajdoni szerkezetváltozás pedig az amerikai cég olyan belügye, amely nem szorul kommentálásra. A félmilliárd eurós beruházással az idén bővített szentgotthárdi motorgyár jövője hosszú távon biztosított, és nem érinti az Opel már korábban bejelentett németországi leépítése sem, mert a hazai üzem termelésének több mint fele fejlődő ázsiai és tengerentúli piacokra megy: a motorok 55 százalékát kínai, észak-amerikai, mexikói, ausztrál és dél-korai üzemekbe szállítják.

A GM közleménye szerint 2013 januárjában 5,5 milliárd dollár értékben 200 millió saját részvényt vásárol vissza az amerikai kincstártól, és ezzel 26 százalékról 19 százalékra csökken a cégben az állami tulajdonrész. 2009-ben félmilliárd GM-részvényhez jutott az amerikai kincstár, amely jövőre megszünteti a 49,5 milliárd dolláros mentőcsomag ellentételeként bevezetett kormányellenőrzést és korlátozásokat. Az Egyesült Államok kincstára jelenleg 500 millió GM-részvényt birtokol, ezeknek darabját 53 dolláros árfolyamon kellene értékesítenie a nullszaldóhoz, ám erre kicsi az esély, mert a december 20-i árfolyam 27,50 dollár volt.

Dolgozók hallgatták szeptemberben a terveket, amikor átadták az új motorgyárat Szentgotthárdon
Dolgozók hallgatták szeptemberben a terveket, amikor átadták az új motorgyárat Szentgotthárdon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.