Érik a dinnyekartell gyümölcse

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken ejtette a 2009-ben elindult cukorkartell-vizsgálatát, mivel a hivatalnak egyelőre nem volt még elég bizonyítéka arra, hogy a meggyanúsított cégeket elmarasztalhassa, s a kormánypárt által nemrég keresztülvitt versenytörvény-módosítás nyomán nem látta értelmét a további vizsgálódásnak.

Mint arról korábban írtunk: nemrégiben a kormánypárt úgy módosította a versenyszabályokat, hogy az agrárpiacot érintő kartellek esetén a GVH csak a vidékfejlesztési miniszter beleegyezésével folytathat eljárást. Kezdettől fogva nyílt titok volt, hogy a Fidesz a módosítással a nyáron a vidékfejlesztési minisztérium és Budai Gyula parlamenti államtitkár bábáskodásával létrejött és a többi között a fideszes Simonka György honatya által gründolt Magyar Dinnyeszövetséget is maga között tudó dinnyekartell szereplőit kívánja megóvni a bírságtól. Mint emlékezetes: az idei dinnyeszezon nyitányaként a vidékfejlesztési miniszter, a dinnyeszövetség és az áruházláncok közösen jelentették be, hogy a szerintük nyomott importáraknál jóval magasabban adják a szezonban a dinnyét.

Az érintettek a GVH eljárása nyomán ma már tagadják, hogy árakról szó lett volna a megállapodásban. A Pócs János fideszes képviselő – aki civilben szintén dinnyeexportőr – által benyújtott törvénymódosítás visszamenőleges hatállyal bír, így persze az augusztusban elindított dinnyekartellre is vonatkozik. Ennek megfelelően a GVH pénteken azt is tudatta, hogy az agrártárcához fordult, hogy „állásfoglalást kérjen” a folyamatban lévő dinnyekartell-, illetve egy másik gyümölcskartell ügyben, ahol a GVH gyanúja szerint az Andosa Market Kft. és a Mortak Fruit Kft. 2010-ben összejátszottak a 2010 novemberét követően kiírt zöldség- és gyümölcsbeszerzésekre vonatkozó közbeszerzési eljárások során.

Túl azon, hogy versenyjogi vélekedések szerint a fideszes dinnyetermelők által keresztülvitt törvénymódosítással egy újabb kötelezettségszegési eljárást kockáztatott meg az Orbán-kormány, komoly presztízsveszteség érte a korábban kikezdhetetlennek tűnő magyar versenyhatóságot. A cukorkartellel kapcsolatos GVH-állásfoglalás sorai közül ugyanis az is kiolvasható, hogy a versenyhatóság innentől kétszer meggondolja, hogy eljárást indítson agrárkartell kapcsán. A kartellügyek felgöngyölítése eddig is komoly erőfeszítéseket igényelt a hatóságtól, ám ezt most parttalanná teszi, hogy a vidékfejlesztési miniszter gazdasági érdekekre hivatkozva bármikor leállíthatja a vizsgálatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.