A Hiteltársulás vezetője lett a pénzügyi biztos

Kinevezte a pénzügyi jogok biztosát Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A még novemberben elfogadott jogszabály alapján létrehozott új hivatalt Doubravszky György, a Hiteltársulás egyik alapítója foglalta el.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közleménye szerint a pénzügyi jogok biztosának megbízatása a konkrét ügyekkel kapcsolatos vizsgálati, jogszabály-alkotási és jelentési feladatokon, továbbá a jogi segítségnyújtáson, tanácsadáson túl a pénzügyi kultúra fejlesztése, a fogyasztókat segítő pénzügyi ismeretek terjesztése lesz. Utóbbi érdekében együttműködik az oktatási és az egyéb, a pénzügyi kultúra fejlesztésében szerepet vállaló intézményekkel, szervezetekkel, valamint magukkal a pénzügyi szolgáltatókkal.

Balra a most kinevezett ombudsman új honlapja, míg jobbra a Bagolyvár internetes oldala
Balra a most kinevezett ombudsman új honlapja, míg jobbra a Bagolyvár internetes oldala

A területet szabályozó törvény szerint ugyan az ombudsman nem kérhet és nem fogadhat el utasítást a kormánytól, annak tagjaitól vagy más államigazgatási szervtől, tevékenységét, vagyis a pénzügyi fogyasztóvédelmet önállóan látja el, ám ezt a függetlenséget legalábbis megkérdőjelezi, hogy a biztost a területért felelős miniszter, vagyis Matolcsy nevezi ki, menti fel és gyakorolja felette a munkáltatói jogokat.

A jogszabályhoz kiadott végrehajtási rendelet szerint ráadásul az ombudsman költségvetését a nemzetgazdasági tárca igazgatási költségvetéséből kell elkülöníteni. Úgy tűnik, a minisztérium idei keretéből már nem is nagyon futotta a biztos tevékenységére: az ombudsman internetes oldala legalábbis elég fapados megoldással, a Doubravszky tulajdonában lévő Bagolyvár könyvkiadó honlapjának lemásolásával készült (képünkön).

A pénzügyi kultúra fejlesztése, illetve a fogyasztóvédelem nem ismeretlen terep Doubravszky számára. A Bagolyvár 1990 óta foglalkozik üzleti könyvek kiadásával. Idén is tucatnyi könyvet jelentetett meg olyan témákban, mint az anyagi siker (A lusta milliomos), a vállalatvezetés (Holnapra vezető lehetsz) vagy az MLM (Erőleves a hálózatépítő léleknek). Szélesebb körben azonban csak tavaly ősszel vált ismertté, amikor többedmagával megalapította a Hiteltársulást.

Az interneten szerveződő, devizahiteleseket tömörítő csoport eredetileg azért jött létre, hogy összefogva a piacinál kedvezőbb feltételek mellett szerezzen forinthitelt a végtörlesztéshez. Miután ez nem jött össze, saját pénzintézet, a Webbank létrehozásán kezdtek el dolgozni, s ehhez az elmúlt egy évben megszerezték a kormány – egyelőre elméleti – támogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.