Nagy hajrával menthető csak az idei büdzsé

Első ránézésre komoly akadályba ütközhet az idei költségvetési hiánycél teljesítése, hiszen míg tavaly 486,5 milliárd forintos deficit halmozódott fel decemberben, az idén 115 milliárdos többletet kellene elérni a célok teljesítéséhez.

Az előző év utolsó hónapja azonban több tekintetben is rendkívülinek számított az állami gazdálkodás terén: akkor számolták el a megyei önkormányzatok csaknem 200 milliárdos adósságának konszolidációját, jutott 50 milliárd a MÁV-nak is, az MFB tőkehelyzetét 120 milliárd forinttal erősítette meg a kormány, és egy brüsszeli döntés miatt esedékessé vált áfa-visszautalások is ekkoriban terhelték a büdzsét – derül ki a kormány által egy éve kiadott költségvetési jelentésből.

Ezek vagy ehhez hasonló hatású tételek az idén is torzítják a mutatót, például a települések adósságrendezése, ami mintegy százmilliárd forint átvételét jelenti, ám ez az államháztartás egészének szintjén nem repíti el a deficitet, hiszen csak két alrendszer közti pénzmozgásról van szó (ugyanez volt a helyzet egyébként a megyei önkormányzatokkal is tavaly, ám akkor több más intézkedés dobta meg a hiányt). Így – figyelembe véve, hogy decemberben általában jelentős szufficit keletkezik a költségvetésben az ilyenkor esedékes adófeltöltések miatt – tulajdonképpen elégedetten dőlhetnének hátra a nemzetgazdasági tárca munkatársai, meglesz a tervezett hiány.

Izgulnivaló azért maradt. Több adónem esetében ugyanis erősen kétséges, hogy befolyik-e a tervezett bevétel. A társasági adónál például elég valószínű, hogy lesz elmaradás: ha most decemberben ugyanannyi adó folyna be, mint tavaly, akkor csak itt ötvenmilliárdos lyukkal kellene számolni. Egyébként általában elmondható a gazdálkodó szervezetek, vagyis a cégek, vállalkozások által teljesítendő közterhekről, hogy a gazdaság helyzete miatt nem tudják maradéktalanul befizetni a tőlük várt adót.

A szaktárca szerint nincs ok aggodalomra, nem lépjük túl a 2,7 százalékos hiánycélt. A várható bevételi elmaradásokról, azok okairól egyébként kikértük a Nemzetgazdasági Minisztérium véleményét, várjuk a választ.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.