Mobilnetes fantomok

Kasszánként kétszázezer forint költséget jelenthet a kereskedőknek a pénztárgépcsere.

Több százezres költséget hozhat az új év a boltosoknak, vendéglátósoknak, benzinkutasoknak és taxisoknak, összesen 150 ezer vállalkozásnak, ha a pénztárgépeik bekötése az adóhatósághoz úgy valósul meg, ahogy azt a nemzetgazdasági tárca rendelettervezete előírja. Némi reményt az adhat számukra, hogy a tervezetnek megfelelő pénztárgépek az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint még nem is léteznek.

A minisztérium hatásvizsgálata szerint – amelyre a tárca négy munkaórát fordított – a pénztárgépprogram valóra váltása 97 milliárd forint bevétellel és 17 milliárd kiadással jár, így 80 milliárd forinttal javíthatja a jövő évi költségvetés egyenlegét – ha megvalósul.

Az IVSZ szerint azonban az áprilisi start betarthatatlan. A pénztárgépek átalakításában jártas vállalkozások szerint az új előírásoknak megfelelő kasszát jelenleg nem is lehet itthon kapni, az új gépek fejlesztéséhez, teszteléséhez és engedélyeztetéséhez egy évre lenne szükség. A követelmények a rendelettervezetben meglehetősen precízen meghatározottak: a fekete doboznak átlátszó burkolat alatt láthatónak kell lennie, benne nyolc gigabyte-os SDHC-kártyán kell tárolni az adatokat, amelyre a gyártó öt év garanciát adjon, s az adatok titkosítását csip segítségével kell végezni. Követelmény, hogy az AEE „pénztárgéphez való csatlakozását csavarkötéssel biztosított, plombálható USB-interfészen keresztül kell megvalósítani”.

A NAV-nak szoftveresen is fel kell készülnie a kasszákból érkező adattömeg fogadására és feldolgozására, de ilyen tárgyú közbeszerzésről nem tudunk. Az adatok továbbítására mobilinternetet kell használni ott is, ahol van gyorsabb és olcsóbb vezetékes kapcsolat. Így a 150 ezer vállalkozás bekapcsolása majdnem öt százalékkal növelné a jelenleg 2,9 milliós mobilnetpiacot. Gondolkodóba ejtette ugyanakkor a szolgáltatókat, hogy a rendelet olyan SIM kártyák alkalmazását írná elő, amelyek minden magyar mobilcég hálózatára tudnak csatlakozni. Ilyen ugyanis nincs.

Igaz, lehet: ha a bíróság végül szabad utat ad az állami mobilcégnek, akkor a belső roamingkötelezettség miatt egyedül az állami cég nyújthat majd ilyen szolgáltatást. Versenytársait ugyanis hatóságilag köteleznék arra, hogy bocsássák az új szereplő rendelkezésére hálózataikat.

Az IVSZ szerint cégenként 50-100 ezer forintos pályázati költséget és 50-70 százalékos támogatást feltételezve hétmilliárd forintból megvalósítható lenne a program. Más szakértők ugyanakkor a rendelettervezet ismeretében azt mondják: a vállalkozásoknak gépenként legalább kétszázezer forintjukba kerül majd a csere, ami a teljes szektorra vetítve harmincmilliárd forint kiadást jelent.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.