Átdolgozzák, mert nem kellett a támogatott lakáshitel

A kormány alig pár hónap után máris módosít a lakáshitelek állami kamattámogatásának rendszerén. A dotáció továbbra is öt évig jár majd, mértéke azonban nem csökken, hanem az időszak végéig marad a használt lakások esetében 50, míg az új otthonoknál 70 százalék – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Zsarnóci Csaba.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára ugyan erre nem tért ki, de a támogatást valószínűleg továbbra is az állampapír-piaci referenciahozamokhoz mérten állapítják meg, ez jelenleg hat százalék körüli, így a jellemzően 12-13 százalékos kamatból három, illetve négy százalékot vállal át az állam.

Emelik a támogatott hitel maximumát is: új építésű otthon esetében a mostani tízmillióval szemben 15, míg használt lakás vásárlásánál, illetve korszerűsítésére hatmillió helyett tízmillió forint kölcsönt lehet felvenni. További változás, hogy az így megvásárolható használt lakás vételára az eddigi 15 millióval szemben akár 20 millió forint is lehet. (Az új lakások esetében maradt a 30 milliós plafon.)

Újdonság még, hogy a kamattámogatott hitelt nemcsak lakásvásárlásra és -korszerűsítésre, hanem bővítéshez is igénybe lehet venni. A nehéz helyzetben lévő lakáshitelesek pedig egy évvel tovább, 2013 végéig igényelhetnek támogatott hitelt lakásuk kisebbre cseréléséhez, illetve devizahitelük forintra váltásához.

Zsarnóci hangsúlyozta: a most elfogadott változtatások visszamenőlegesek, vagyis azokra is vonatkoznak, akik már az új rendszer keretében vettek fel támogatott lakáshitelt. Kérdésünkre válaszolva elmondta, a korrekció nem érinti a 2013-as költségvetést, a jövő évi büdzsébe lakástámogatásra betervezett 200 milliárd forint fedezetet nyújt a módosításokra. (Az említett összeg túlnyomó része persze nem az új rendszerben, hanem a még korábban, az utóbbi évtizedben felvett támogatott hitelek dotációja.)

Az új kamattámogatási rendszer elvileg idén tavasszal, a gyakorlatban azonban csak augusztusban indult el. A bankok fél évig nem kötöttek szerződést az állammal, mert kevesellték a számukra meghatározott kamatnyereséget, míg a kormány végül engedett és módosított a feltételeken.

Az eredeti konstrukcióban azonban a támogatott hitel nem hozta – az egyébként egyedül csak a kormány által remélt – áttörést. Az elmúlt hónapokban a bankok alig ezer ilyen szerződést kötöttek.

A változások visszamenőleges hatállyal lépnek életbe, így azok sem járnak rosszul, akik már felvették
A változások visszamenőleges hatállyal lépnek életbe, így azok sem járnak rosszul, akik már felvették
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.