Matolcsy lecserélteti a pénztárgépek zömét

Nem lesz jó a kedvük a kereskedőknek, ha elolvassák a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénztárgép-rendeletének tervezetét, amelynek véleményezésére három napot hagyott számukra a tárca.

A sietség oka, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már április elsejétől lehetővé tenné, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számítógépei beleláthassanak valamennyi – becslések szerint négyszázezer – hazai pénztárgép fekete dobozába, és onnan adatokat szívhassanak le. A kormány ettől az intézkedéstől azt reméli, hogy visszaszorul a feketepiac, és a büdzsé 96 milliárd forinttal több adóbevételhez jut.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a tervezetből az derül ki, hogy a jelenleg használatos pénztárgépek túlnyomó többségét le kell cserélni, a fennmaradó kisebb résznél pedig ki kell cserélni a pénztárgép memóriáját vagy a nyomtatóját. Ez legkevesebb tízmilliárdos nagyságrendű befektetést követel meg az ágazat cégeitől. A vonal másik végén figyelő adóhivatalnál nincs finanszírozási gond, a NAV-nak a kormány a múlt héten 4,5 milliárd forintot adott a pénztárgépek állami szerverekkel való összekötéséhez szükséges fejlesztésekre.

A rendelet kapcsán Vámos György hangsúlyozta, hogy az NGM rendkívül feszített ütemet diktál a kereskedőknek, azaz ha áprilisi elsején tényleg elindul –a korábban január elsejére tervezett – rendszer, akkor azok, akik a rendelet életbe lépésekor nem kezdik el azonnal a felkészülést az átállásra, szinte biztos, hogy kicsúsznak a határidőből.

-
FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.