Kevésből kell kijönni

Idén decemberben nem hullik jutalomeső a munkavállalókra. Komolyabb bónuszokat, pluszpénzeket elsősorban a multinacionális cégek, a nagyvállalatok és a pénzintézetek tudnak adni, a kisebb vagy közepes vállalkozások csak jelképesen járulnak hozzá a dolgozóik karácsonyához. A legtöbb esetben nem is idén, hanem jövő év elején érkezik a számlára a fizetéskiegészítés.

Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot arról, hogy az államigazgatásban idén hogyan alakult az év végi jutalmazás, de azt mondták, hogy jövő héten tudnak válaszolni. Vélhetőleg nagyjából az lesz a helyzet, mint tavaly, amikor mindössze két tárcánál adtak kifejezetten karácsonyi bónuszt, azt is a megtakarított bérköltségekből, azaz külön ilyen célra nem volt megcímkézve pénz. A háttérintézmények is maguk dönthettek arról, hogy osztanak-e jutalmat vagy sem, de pluszforrást erre ők sem kaptak.

Mindent összevetve, egy éve decemberben a közszférában átlagosan 9,8 százalékos, a versenyszférában 16 százalékos extra pénzt fizettek ki, ami 19, illetve 33 ezer forintnak felelt meg átlagosan. Most biztosan nem lesz ennyi. Arra, hogy az idei december rosszabb lesz a tavalyinál is, korábban már a jegybank is felhívta a figyelmet, de az elemzők is hasonló tendenciára számítanak.

Jónás Anikó, a Kelly Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a Profession.hu álláskereső portálon fejtette ki, hogy idén mire számít. A napi fogyasztási cikkeket gyártó szektorban jellemzően középvezetőtől felfelé jár a 13. havi fizetés, emellett általában bónuszt is kapnak, ami az éves fizetésük 6-25 százaléka lehet, de a 20 százalék eléréséhez szinte teljesíthetetlen feltételek kapcsolódnak.

Az értékesítési területen ugyancsak létezik az előbbihez hasonló nagyságú bónusz, de a pénzt általában csak márciusban kapják meg az érintettek. A gyártó cégeknél az üzem éves teljesítményétől függ a jutalom, amit az év első két hónapjában fizetnek ki.

Több kisebb céget is megkérdeztünk, hogy náluk hogyan alakul az év végi jutalmazás. Van, ahol plusz egyhavi étkezési utalványt kapnak a dolgozók, egy másik helyen 15 ezer forint egyszeri kifizetés az ajándék, illetve van, ahol a vállalkozás termékeiből álló csomagot kapnak a munkavállalók.

A legtöbb helyen azonban semmi plusz nem jár. Ahogy a cégvezetők mondják, az idei évet épphogy túlélik, tartalékuk, szétosztható nyereségük nincs. A Központi Statisztikai Hivatal legutolsó béradatai a január–szeptemberi időszakot foglalják össze, s azok sem túl biztatóak. Akkor a bruttó átlagkeresetek 4,5, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

Tekintetbe véve a szeptemberi 6,6 százalékos inflációt, 5,2 százalékkal estek a reálbérek, azaz ennyivel kevesebbet ért a pénz, amikor elköltöttük termékekre, szolgáltatásokra. Elemzők szerint az év többi hónapjában is romlik a fizetésből élők reálpozíciója, azaz nem várnak komolyabb év végi költekezési hullámot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.