Itt eltűnnek, ott felbukkannak

841,8 milliárd forint – ennyi pénzt kell hitelből pótolnia jövőre a kormánynak, mert az állami működés kiadásait nem fedezik teljes egészében az adókból, díjakból, kamatokból, vagyonhasznosításból származó bevételek. A parlament által tegnap elfogadott 2013-as büdzsé mindenképpen forradalminak tekinthető: ennyiszer még nem írtak át hatálybalépése előtt költségvetési törvényjavaslatot. S nem csak fejezeteken belüli átcsoportosításokról van szó, lényegében a költségvetés minden elemét újra kellett számolnia a kormánynak az első, még nyár elején benyújtott verzióhoz képest.

Az akkor azt a célt szolgálta, hogy az IMF-tárgyalások során sakkban lehessen tartani a valutaalapot, egyértelművé téve, hogy nincs nagy mozgástér a költségvetésről folyó viták során. Mint kiderült, semmi sincs kőbe vésve, egyedül az, hogy a deficitnek 3 százalék alatt kell lennie, ha törik, ha szakad. A tárgyalások ennek ellenére nem jutottak előrébb, mint ahol voltak nyár közepén, a nemzetközi szervezetek hivatalos látogatása idején. S talán épp ez volt a kormány taktikája: sok kisebb-nagyobb csomaggal azt a látszatot fenntartani, hogy a kormány kész a költségvetési tervekkel elégedetlen szervezetek óhajának megfelelni, ám soha nem mentek el addig, hogy a tárgyalások folytatása elől minden akadály elháruljon.

A keddi zárószavazás alapvetően a „nagy döntésekről” szólt, mint a nyugdíjasok ötszázalékos nyugdíjemelése vagy az önkormányzati adósságkonszolidáció folytatása, de mellettük több kisebb, ám érdekes módosítást is átvezettek az utolsó pillanatban a javaslaton. Így például hirtelenjében 44 milliárd forinttal megemelték az addig mindössze 1,2 milliárdosra tervezett bevételt az infrastruktúra-koncessziós díjak után. Emögött minden bizonnyal a távközlési szektor 2014-ben lejáró koncessziós jogainak megújítása áll, állítólag már meg is üzente a kormány a szolgáltatóknak, hogy a lehető leghamarabb el akarja kezdeni ez ügyben a tárgyalásokat. Az is kiderül a parlamenti vita végére időzített módosító csomagból, hogy 10 milliárd forinttal több osztalékbevétele lehet jövőre az államnak, mint amennyivel eddig számoltak (29,5 milliárd).

A pedagógus-életpálya bevezetésének kiadásai viszont egyetlen tollvonással eltűntek a 2013-as büdzséből, az erre félretett 10,8 milliárd forintot kihúzták onnan. A kormány korábban arra tett ígéretet, hogy január helyett a gazdasági növekedés függvényében 2013 második felében hajtja végre a programot. Azzal, hogy az erre szolgáló pénz eltűnik, elvileg már most beismeri, hogy az életpálya bevezetésére már most sem lát lehetőséget, ugyanakkor ezt az összeget később ki tudja szakítani a tartalékokból, ha mégis úgy dönt, elindulhat a program. Szintén ebben a módosításban vesznek el 11,1 milliárd forintot az egyetemektől, főiskoláktól, a pénz leginkább a dologi kiadásoknál fog hiányozni. A felsőoktatás költségvetési kerete ezzel a döntéssel 123,5 milliárd forintra csökkent.

Vannak azért nyertesei is a büdzsének. Egymilliárd forinttal megkezdi működését például a Nemzeti Öntözési Hivatal, de 1,3 milliárd jutott a Nemzetstratégiai Kutató Központ létrehozására is. A Hungarikum Bizottság 1 milliárd forinthoz jutott az utolsó pillanatban. Kilóg a sorból, de mindenképpen meg kell említeni, hogy a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésére 100 millió forintot különítettek el a zárószavazáskor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.