Állami legyen-e az új mobilcég?

Szeretne negyedik mobilcéget az NMHH, ám arról hallgat, hogy pontosan milyet: államit vagy magántulajdonú vállalatot? Pedig lapunk értesülései szerint kormányzati körökben már lemondtak az állami cégről, bár egy kisebb, Fidesz körüli csapat még szorgalmazza azt. A fő érv az, hogy Magyarországon nem elég intenzív a verseny, a mobilnethasználatban le vagyunk maradva, s a szolgáltatás elterjedtsége sem megfelelő. Az okokat némiképp egyoldalúan fejti ki az a dokumentum, amelyet a hatóság a frekvenciastratégiájával kapcsolatos mai közmeghallgatásra készített. Az NMHH az infrastruktúraalapú verseny jegyében szeretne negyedik céget, azaz egy negyedik infrastruktúrát óhajtana látni. Indoklásuk szerint a jelenlegi felállást feltételezve „a mobilhangpiacon a piaci részesedés növeléséhez a szolgáltatóknak olyan jelentős ügyfélszerzési költségeik merülnének fel, amelyek felvállalása nem valószínű”. Hogy ez mitől lenne más egy újonnan induló szolgáltató esetében, azt nem részletezik.

A hírközlési hatóság dokumentuma szerint frekvenciadíj-kedvezménnyel és belső roaming-előírással támogatnák a negyedik szereplő térnyerését, de „hátrányos megkülönböztetéstől mentesen”. Lehet, hogy a hatóság csak adatforgalomra koncentráló mobilcégben hisz. Ösztönöznék, hogy a szolgáltatók ne korlátozzák az internetalapú telefonprogramok (Skype, Viber) mobilnetes használatát, s részletezik: a mobilnethasználatban le vagyunk maradva, s ezen nem segített a 900-as sáv kiosztása sem. Ez utóbbit tényszerűen vitatják a piacon, s a hatóság a lemaradás okai között nem említi a fizetőképesség csökkenését vagy a munkanélküliség növekedését.

Lényegtelen-e, hogy a negyedik cég állami lesz-e. Erre nem találni utalást, de az idei tendert követő jogi vitáról értekezve sem írják, hogy a frekvenciát nyert szolgáltató – amelynek sorsa most a Kúria kezében van –százszázalékos állami tulajdonú cég. Pedig ez nem mellékes, különösen, hogy a frekvenciastratégiából kiderül: a 800-as (4G) sávokat sem akarják kiosztani a meglévő szolgáltatóknak, hanem szorgalmazzák a negyedik indulását. 2013-ra pedig kiírhatnak egy 450 MHz-es tendert is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.